Gå til sidens hovedinnhold

«Eventyrbok» er julehilsen til bursdagsbarnet Fredrikstad

Artikkelen er over 3 år gammel

– «Fredrikstad forteller» er som en samling eventyr fra Fredrikstads lange historie. Gerd Brantenberg takker de mange som står bak boken.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ingen tid på året er vel så fin som selve førjulstiden da alt blir så lyst fordi det er så mørkt. Vi venter på selve julekvelden da Jesus ble født. I år finnes et annet bursdagsbarn, også.

Det har tatt oss med til sin vugge. Det har frydet oss med sang og byoperette, taler og festivitas. Om kveldene har det fortalt oss eventyr fra sin egen lange historie. For her er det barnet som er gammelt, og vi som er unge. Der barnet ligger ved en evig strøm ved Glommas munning, husker det alt.

Årets bursdagsbarn heter Fredrikstad. 450 år. Eventyrboken heter Fredrikstad forteller.

Her er det bare å åpne pakke etter pakke. Fra barnets trange og dramatiske fødsel i 1567 og frem til i dag. Her kan enhver møte seg selv enten de er godt over 100 år eller bare 10. Her åpnes Gamlebyens porter. Her rulles frem det store lerret av historier fra lenge før vi ble født. De utallige kriger mot svenskene fra 1500- til 1700-tallet, som var årsaken til at bursdagsbarnet kom til verden; de store broåpninger på 1950-tallet som mange av oss husker som byens store eventyr; folk som har levd her fra skrekkinngytende sjørøvere til den sprudlende Berit Ås, fra den underfundige maleren Bendik Riis til rekefiskerne på Hvaler. Ja, fra de såkalte gledespiker i Gamlebyen på 1700-tallet til Nyfeministene på 1970-tallet. Fra soldater i kasernen til nonner på St. Joseph med flagrende gevanter og skremmende etermasker. Fra kålrabistappe til han som ventet på den store pakken fra Amerika – rørende illustrert, som så mange andre av artiklene.

Her er en slik variasjon av stoff. Ikke bare fra selve byen, men fra landet omkring, også. Alle møtes på Fisketorget og Blomstertorvet, fiskerne, torgkonene med sine pøser på hodet, de fine fruer med hattenåler og kurv. Men ikke på Klubbselskapet Phønix. Der hadde bare fine herrer adgang. Bortsett fra når det ble ball. Men på Wiesebanen møttes alle til tonene av Bestemamma Ravn. Her er fattig og rik som bursdagsbarnet Fredrikstad favner i sin vugge.

En inderlig takk til de omkring 90 bidragsyterne og til ildsjelene Hilde Sørlie, Torhild Ekmann, Carl Henrik Amundsen, Rita Bjørnulf og Anne Marie Liljebjelke for deres flotte innsats for å fortelle om byens eventyr.

Gratulerer med dagen, Fredrikstad – og god jul!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.