Gå til sidens hovedinnhold

En liten førjulsgave til ansatte i hotell og restaurant

Artikkelen er over 3 år gammel

LO-leder Vidar Schei er glad det blir minstelønnssatser innen hotell og restaurant. Han tror det blir et viktig virkemiddel mot useriøse i bransjen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig ble det bestemt at det fra 1. januar 2018 blir generell minstelønn for alle ansatte innen overnatting, servering og catering. Bransjen blir allmenngjort. Det er den mest omfattende endringen LO har fått gjennomslag for, og vil gjelde for rundt 91.000 arbeidstagere i overnattings-, serverings- og cateringvirksomhet i hele Norge.

Nå vil det ikke være lov til å betale mindre enn 157,18 per time for alle over 20 år. For de over 18 år er satsen satt til 125,94. Dette er et viktig grep innen en bransje som har fått et stempel på seg for å være useriøs og underbetalt. Veldig mange av de ansatte LO i Fredrikstad har jevnlig kontakt med i bransjen, tjener mindre enn de nye satsene. Så dette er et godt verktøy i kampen mot useriøsitet og sosial dumping.

Hovedgrunnen til at dette nå blir innført er at lønningene i denne delen av arbeidslivet ligger langt under minstesatsene i tariffavtalene. Forhåpentligvis vil dette bidra til at flere av de ansatte i denne næringen får en lønn det faktisk går an å leve av, og at færre blir utnyttet av useriøse arbeidsgivere. Det har særlig vært et problem for utenlandske arbeidstagere, som det har vært en økende andel av i denne næringen.

Har du etter 1. januar 2018 ikke den lønnen som er blitt pålagt bransjen, gjør din arbeidsgiver noe ulovlig. Da kan du kreve den timesatsen. Trenger du hjelp til å få ordnet opp i dette, og er organisert, kom til Fellesforbundet, så hjelper vi deg med lønnskrav mot din arbeidsgiver. Er du ikke organisert, må du fremme kravet selv, eller kontakte egen advokat og varsle Arbeidstilsynet.

Et siste ønske før jul er at de som jobber innenfor hotell og restaurant blir behandlet med respekt, og får lov til å utføre sin jobb uten trusler om vold og seksuell trakassering.

 

LO er svært glade for at Fellesforbundet har vunnet frem i kravet om allmenngjøring. Det kan være et viktig virkemiddel mot de useriøse i bransjen. Håper at det etter hvert også kan komme inn som et krav i prikktildelingssystemet for skjenkebevillingen, at hvis arbeidsgiver ikke følger de allmenngjorte satsene, vil det medføre en prikk.

Skal Fredrikstad fremstå som en seriøs og fremtidsrettet by, må vi få bukt med de useriøse innenfor en rekke bransjer. LO i Fredrikstad håper dette vil være med på å ta vekk stempelet noen få aktører har satt på denne bransjen i byen vår. Disse nye reglene gjør det i alle fall lettere for fagbevegelsen og andre å følge opp, sende lønnskrav og eventuelt slå useriøse aktører konkurs.

Håper at alle får en flott førjulstid, og ønsker alle en riktig god jul. Et siste ønske før jul er at de som jobber innenfor hotell og restaurant blir behandlet med respekt, og får lov til å utføre sin jobb uten trusler om vold og seksuell trakassering, spesielt nå i julebordsesongen. LO i Fredrikstad tar avstand fra alle former for vold og trakassering og fordømmer alle holdninger og handlinger som fremmer uønsket seksuell atferd og vold.

God jul.

Kommentarer til denne saken