Shabana Rehman er trekkplaster når Litteraturhuset tar nye grep

Shabana Rehman er klar for å lede «Den store samtalen»,  Litteraturhusets nye hovedsatsing med månedlige samtaler om «de store spørsmålene». Bildet er fra 2013 da hun åpnet  kulturscenen, «Scene K60» på Værste.

Shabana Rehman er klar for å lede «Den store samtalen», Litteraturhusets nye hovedsatsing med månedlige samtaler om «de store spørsmålene». Bildet er fra 2013 da hun åpnet kulturscenen, «Scene K60» på Værste. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Litteraturhuset tar konsekvensen av folk går lei av likes og illsinte kommentarfelt. Shabana Rehman er engasjert til hver måned å lede «Den store samtalen» der det skal reflekteres over de viktigste temaene i samfunnsdebatten.

DEL


For 500 år siden skjedde det noe som skulle endre Norge. Det skal vi feire i 2019.

KronikkI Norge og i Fredrikstad liker vi å pynte til fest. På Litteraturhuset Fredrikstad – i likhet med ellers i landet – skal vi markere det nasjonale bokåret 2019. I 1519 fikk Norge nemlig trykket sine to første bøker, Breviarium Nidrosiense og Missale Nidrosiense, på oppdrag fra erkebiskopen i Nidaros, Erik Valkendorf.

Det la grunnlaget for og ble starten på det Norge vi kjenner i dag. Bøkene spredte kunnskap, nye ideer, de ga oss etter hvert kunnskap om landbruk, teknologi, vitenskap, demokrati – de gjorde oss stadig klokere og sterkere. Og det er i denne tradisjonen huset vårt hører til.

2018 har vært et godt år for Litteraturhuset Fredrikstad på alle måter. Da jeg og programansvarlig Perry Aarti Olsen denne uken så oss i bakspeilet, var fasiten at vi i løpet av 2018 har huset hele 203 åpne arrangementer fordelt på noen hektiske vår-, høst- og vintermåneder. Ser vi på publikumstallene, er det også gledelig lesing:

Nær 35.000 mennesker har tatt del i våre arrangementer i året som har gått. Og det er ny publikumsrekord. Igjen.

Fredrikstad-, Østfold- og norgeslitteraturen har mistet to av sine beste i Jon og Klaus.

La meg gi noen stikkord fra 2018: Bompengedemonstrasjonskaos, Marte Michelet, Sir Anthony Beevor, Hanne Ørstavik, Juan Pablo Escobar, Lisa Aisato, nordisk poesikveld, Per Petterson, deLillos, Suzanne Brøgger, Else Kåss Furuseth, Carsten Jensen, Magnus Grønneberg, julemarked. For å nevne noen. Det som har vært ekstra gledelig i år, er at det kommer merkbart flere publikummere per arrangement. Snittet går opp.

Det er selvsagt mange forklaringer til at det er blitt slik. Et godt, interessant og variert program må selvsagt ligge i bunnen. Men jeg tror det i tillegg kan være to andre viktige forklaringer:

For det første blir stadig flere kjent med oss, vi får nye publikummere hele tiden. Det betyr i sum mer besøk. Mange finner ut at det å gå på litteraturhuset, er like naturlig som å gå på kino. Eller en konsert.

Den andre forklaringen til publikumstilstrømningen kan ligge i selve samfunnsutviklingen: Vi lever i en tid der stadig mer av den offentlige samtalen og debatten slukes av sosiale medier. Og der er det ofte det bombastiske og bastante, det sinte og fordømmende, som vinner frem, som får likes og spredning.

Med en slik form for offentlig samtale er det ikke det minste rart at folk går lei og søker etter noe annet.

Det vi ser, er at folk fremhever at den ekte samtalen, den som foregår ansikt til ansikt – uten store bokstaver og med illsinte kommentar – er mer verdifull. Den gir flere nyanser, den gir rom for refleksjon – og ikke minst: Den tar opp i seg tvilen. Å samtale betyr også å lytte og lære av det andre har å komme med. Historien har lært oss at enkeltmennesker og samfunn alltid har utviklet seg best når vi har vært nysgjerrig på nye tanker, ideer og innfallsvinkler.

Det er grunnen til at møteplasser som Litteraturhuset Fredrikstad bare blir viktigere. Og nettopp derfor tror jeg og alle oss som jobber på Litteraturhuset Fredrikstad at de beste årene alltid ligger foran oss.

Foran dette bakteppet har vi jobbet i hele høst med å skru sammen et vinter- og vårprogram som både er til å kjenne igjen, men som også har noen nyheter. Vi skal være aktuelle og ta opp brennende temaer lokalt og nasjonalt. Nå skal jeg ikke røpe alt her, vi slipper ikke programmet før 14. januar, men såpass kan jeg si:

Mye av det innholdet vi lager hos oss, er ganske sikkert interessant for et langt større publikum enn de som fysisk møter opp. Litteraturhuset Fredrikstad skal forsøke i større grad å markere seg regionalt og nasjonalt. Et av grepene vi tar, er å satse på nye programserier som både skal ha publikum i salen, men også skreddersys mot podkast:

■ Shabana Reman skal lede vår nye hovedsatsing, som vi har kalt «Den store samtalen». Hun og spennende gjester skal én gang i måneden belyse de store spørsmålene vi som samfunn baler med.
■ Det viktigste samfunnsspørsmålet av alle, er det nærmest vår plikt å belyse og debattere. «Kokt klode» er vår nye programserie som skal ta for seg hvordan vi skal takle miljø- og klimautfordringene vi står overfor.

I tillegg skal vi ut på reise til kjente og ukjente strøk i serien «Vagabond». Vi skal stoppe i London, Wien, Roma og ved Russlands lange grense. Til vår litteraturserie «Bokprek» får vi blant annet besøk av bokhandlerprisvinner Simon Stranger, Olaug Nilssen og Jan Grue og Bragerpris-vinner Tore Kvæven.

Så kommer vi dessverre ikke utenom at vi i løpet av 2018 har mistet to av Litteraturhuset Fredrikstads aller beste og mest engasjerte venner. Jon Michelet satt mange år i vårt styre. Han døde i april. Og forleden fikk vi den triste beskjeden at det gode mennesket Klaus Hagerup var gått bort.

Begge har steder på litteraturhuset oppkalt etter sitt forfatterskap. Og begge forfatterne og forfatterskapene skal æres i egne arrangement hos oss første kvartal 2019. Fredrikstad-, Østfold- og norgeslitteraturen har mistet to av sine beste i Jon og Klaus.

Noe av det som gledet Jon og Klaus var det store besøket vi har hatt på huset siden vi åpnet. Mange hundre tusener har vært innom. Det har ført til et, skal vi si, hyggelig problem: Huset slites ned raskere enn vi hadde forutsett. Derfor bruker vi romjulen til en solid oppussing hvor blant annet alle gulvene slipes og vil fremstå som helt nye, til glede for alle.

Da jeg i september tok over som daglig leder etter Merete Lie, var det et godt skjøttet hus jeg skulle forvalte videre. Merete har lagt et solid grunnlag, vi har mye å takke henne for, men da hun sluttet var hun også tydelig på at vi måtte utvikle oss videre.

Å finne gode samarbeidspartnere i Fredrikstad, i Østfold og ellers i Norge, er noe vi kommer til å prioritere de neste årene. Alt for å lage enda bedre innhold og befeste huset. Litteraturhuset Fredrikstads store styrke er tross alt å lage arrangementer.

Derfor kan jeg røpe at vi i 2019 for første gang skal arrangere også andre steder enn på vårt eget hus. I januar legger vi vårt første arrangement til Sarpsborg. Og vi håper vi snart blir å se i andre byer også. Når Viken fylkeskommune er et faktum om ett år, må vi sørge for at Litteraturhuset Fredrikstad er en av de markante kulturaktørene i det nye storfylket. Det vil forhåpentligvis også sette Fredrikstad enda mer på kartet.

La meg avslutte med å takke alle som på en eller annen måte har bidratt i 2018. En helt spesiell takk til dere, til publikum, som vi setter så svært stor pris på.

Og med det vil jeg ønske alle en riktig god jul. Og et godt nytt år.

Vi ses på nyåret!

Roy F. C. Andersen

Daglig leder på Litteraturhuset Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags