Overskudd og optimisme, men Litteraturhuset er avhengig av økonomisk støtte

Positive tall: Siden vi  åpnet dørene, har vi holdt et høyt tempo med 200-300 åpne møter og debatter årlig, skriver Merete Lie.

Positive tall: Siden vi  åpnet dørene, har vi holdt et høyt tempo med 200-300 åpne møter og debatter årlig, skriver Merete Lie. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hvordan går det egentlig med dere, er spørsmålet daglig leder Merete Lie i Litteraturhuset stadig møter. Her gir hun selv svaret.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter å ha drevet Litteraturhuset Fredrikstad siden vi åpnet dørene for tre og et halvt år siden har jeg fått mange hyggelige tilbakemeldinger på tilbudet vårt. Og nesten like ofte er de hyggelige kommentarene fulgt av spørsmålet; men hvordan går detegentligmed dere? For omtale av litteraturhus, enten det er i lokalpresse eller rikspresse, dreier seg ofte om krevende økonomi og usikker drift. Og riktig nok er økonomien viktig og driften er krevende, men jeg har lyst til å gi dere et litt mer nyansert bilde av hvordan det går hos oss.

Da vi åpnet i januar 2013, var skeptikerne mange. Ville østfoldingene ha et litteraturhus? Var det nok publikum for et slikt hus midt i Fredrikstad? Hvor skulle huset finne sin grunntone? Ble bygget for stort og moderne? Kunne et litteraturhus i Fredrikstad og Østfold greie seg økonomisk?

Siden vi åpnet dørene, har vi holdt et høyt tempo med 200–300 åpne møter og debatter årlig. Vi har i skrivende stund avviklet 900 åpne møter med 110.000 besøkende på disse. For å kunne gi et godt tilbud til hele regionen er det et vidt spenn i temaene vi tar opp: politiske og religiøse debatter, bokbad, filosofikafeer, arrangementer for barn og ungdom, møter tilpasset regionens største minoritetsgrupper og realfagsforelesninger for elever i videregående skole, for å nevne noen. Vi vier naturligvis litteratur og problemstillinger med tilknytning til Fredrikstad og Østfold god oppmerksomhet. Og vi henter stemmer til byen som ellers ikke ville vært her.

Har publikum funnet veien til huset? Svaret er ubetinget ja.

Vi har et omfattende samarbeid med nasjonale forlag, forfattere, medier, journalister, fotografer, departementer og forskningsmiljøer for å skape et godt innhold som interesserer. Og vi samarbeider med en rekke regionale og lokale institusjonene som aktivt bidrar til gode programposter.

Har publikum funnet veien til huset? Svaret er ubetinget ja. Publikumstilstrømningen har siden oppstart øket jevnt og trutt. 115 tilhørere per arrangement i fjor vitner om at vi fyller et behov. Disse tallene gir grunn til optimisme, både innholdsmessig og økonomisk.

Vi lever i en tid der tjenester og informasjon i økende grad produseres digitalt. Private og offentlige institusjoner digitaliserer kundeforholdene sine. Bankfilialer og postkontor legges ned, det er langt mellom reisebyråer og videosjapper og netthandel og selvbetjente løsninger øker. Vi har tilgang til enorme mengder med kunnskap og informasjon, og mange av oss er aktive i nettavisenes kommentarfelt og i andre sosiale medier.

Samtidig som de digitale møteplassene er mange, blir de fysiske møteplassene færre. Kanskje ligger noe av svaret på de gode besøkstallene våre her? Det har en egen verdi å sitte skulder ved skulder under en diskusjon om byutvikling, om østfoldidentitet eller hvor grensene for ytringsfrihet går, og oppleve at meninger utfordres. Å skape arenaer der mennesker møtes ansikt til ansikt og ideer brytes – i en tid hvor nettopp det motsatte er trenden – er noe av det viktigste vi kan bidra til.

Til tross for gode programposter og fine besøkstall, hvordan går det nåegentlig med oss. En konkurs i restaurant Fabel og en brann i takterrassen var bidragsytende til et underskudd på 935.000 kroner i 2014. Dette ble snudd til et overskudd på 238.000 i 2015, med en resultatforbedring på nær 1.2 millioner kroner. Den positive utviklingen fra 2015 har så langt fulgt oss inn i 2016.

Selv om våre inntekter fra billettsalg og utleie stadig øker, er marginene små, og støtte fra offentlige og private institusjoner vil være avgjørende for vår eksistens. Vi har noen solide støttespillere i blant andre Fredriksborg og Fredrikstad Energi. Fredrikstad kommune og Fritt Ord har bidratt med støtte siden vi åpnet og vi har flere sponsorer og stiftelser som heier på oss gjennom avgjørende bidrag. De siste årene har vi i likhet med litteraturhusene i Oslo og Bergen også mottatt støtte over statsbudsjettet.

Litteraturhuset Fredrikstad er fortsatt en ung institusjon. I uoverskuelig fremtid vil vi være avhengig av støtte og bidrag fra offentlige og private aktører. Uten støtte ville billettprisene våre øke kraftig, og vi ville blitt et tilbud for de svært få. Dette både tror og håper jeg at vi skal unngå, og at Litteraturhuset Fredrikstad fortsatt vil ha et økonomisk grunnlag som gjør oss til en aktiv og levende møteplass for kultur- og litteraturopplevelser i Fredrikstad og Østfold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken