Tre år med opp- og nedturer for byens Litteraturhus - i dag gratulerer vi!

Tar sats: Daglig leder Merete Lie og hennes stab jobber knallhardt for å få Litteraturhuset til å gå rundt. Det er ikke enkelt, men i dag kan de glede seg over et flott høydepunkt.foto: Erik Hagen

Tar sats: Daglig leder Merete Lie og hennes stab jobber knallhardt for å få Litteraturhuset til å gå rundt. Det er ikke enkelt, men i dag kan de glede seg over et flott høydepunkt.foto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I dag gratulerer vi hele byens Litteraturhus med dagen. Tre år etter den storslåtte åpningen er det bare å konstatere at det har skjedd litt av hvert: Brann, underskudd, restaurantkonkurs, men også snart 100.000 besøkende og et fantastisk høydepunkt i kveld med John Irving på scenen.

DEL

LederDet er få treåringer forunt å ha opplevd så mye som byens Litteraturhus. Store underskudd, brann og en restaurantkonkurs innenfor dørene. Men også bejublede arrangementer, kjente navn og gradvis stigende publikumsbesøk.

I dag runder Litteraturhuset år med et så langt knallsterkt høydepunkt. En av verdenslitteraturens virkelig store navn – amerikanske John Irving – inntar scenen foran en for lengst utsolgt sal. Det er litt av en fjær i hatten for daglig leder Merete Lie og den vesle staben ved huset. De gjør en formidabel jobb for å fylle bygget med relevant, interessant og variert innhold gjennom året.

Les også: Storfint besøk på Litteraturhuset

Det er ikke fritt for at skeptikerne var mange da det familieeide eiendomsselskapet Fredriksborg lanserte planene om et Litteraturhuset i Fredrikstad. Riktignok var besøkstallene oppløftende for tilsvarende tilbud i Oslo og andre større byer, men kunne dette være drivverdig i Østfold? Søker man en rent bedriftsøkonomisk fasit, er svaret så langt nei.

Litteraturhuset gikk med nesten én million kroner i underskudd i fjor. I det lange løp kan det selvsagt ikke fortsette slik. Lie & Co. må jobbe videre med et program som trekker publikum – òg få inn flere leietagere og sponsorer. I ryggen har de eiere som prediket at de tenker langsiktighet, og så langt også har bevist at de holder ord. I løpet av de nærmeste ukene vil Litteraturhuset runde besøkende nummer 100.000.

Tatt i betraktning dets trange start og problematiske periode med brann og restaurantkonkurs, er det imponerende. I kveld kan John Irving bare komme, det er en super bursdagsgave til de ansatte og hele Fredrikstad.

Det er ikke fritt for at skeptikerne var mange da det familieeide eiendomsselskapet Fredriksborg lanserte planene om et Litteraturhuset i Fredrikstad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags