Tusen takk, Vera Danielsen, for møteplassen Fredrikstad på Skeiva

Skeive Dager på Hawk 2005: Et arrangement for alle byens homofile og lesbiske, het det i bildeteksten i Fredriksstad Blad. Vera Danielsen (til høyre) var både DJ, arrangør og trommeslager under showet.

Skeive Dager på Hawk 2005: Et arrangement for alle byens homofile og lesbiske, het det i bildeteksten i Fredriksstad Blad. Vera Danielsen (til høyre) var både DJ, arrangør og trommeslager under showet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I 15 år har Vera Danielsen vært primus motor for arrangementet som er møteplass for skeive i Fredrikstad. Desirée Ulvestad-Grandahl håper det vil fortsette i minst 15 år til og at noen kanskje vil overta stafettpinnen.

DEL

Kronikk 

I disse dager feirer initiativtager Vera Danielsen 15-årsjubileum for sitt arrangement Fredrikstad på Skeiva. Arrangementet som trofast og med jevne mellomrom, har sørget for at alle LHBT-personer og deres venner har hatt en møteplass. Et sted uten fordommer, stygge blikk eller slemme kommentarer. Et sted for trygghet, vennskap, kjærlighet, latter og musikk. Et sted hvor alle har vært og er velkomne, og alle blir tatt like godt imot.

Folk fra hele Østfold har benyttet dette som et samlingspunkt, og ganske ofte har man fått besøk utenfra fylket også. Vera har stått støtt, uten økonomisk oppbakking og med varierende besøkstall. Hun vet at dette arrangementet er viktig og hun vet at skal man få til noe, må man gjøre det selv.

Jeg har deltatt på mange av disse samlingene opp igjennom årene, enten som gjest, underholder eller DJ. Det er alltid like hyggelig. Vera og hennes kjære Liv sørger for at ingen sitter glemt i et hjørne. De prater med alle og enten det er noen som har fått litt mye innabords og bør overgå til vann, eller det er noen som vil snakke om å komme ut av skapet, så er de der og hjelper, støtter, heier og bidrar. Det er utrolig viktig for et miljø hvor sårbarheten ligger utenpå.

Så kan man spørre seg om hvorfor et slikt arrangement fortsatt trengs. Det har absolutt skjedd en utvikling i samfunnet i henhold til det å være skeiv. Bare på de 15 siste årene har vi blitt mer åpne og inkluderende. Men det er fortsatt en vei igjen å gå.

Med sosiale medier har også hets og uthenging kommet som en bitter bismak. I tillegg kan man gjøre dette anonymt. Høyreekstremister vandrer i gatene og vil knuse homo-lobbyen (hva nå enn det egentlig er?), vi har en stadig økning av forskjellige religiøse ekstremister som vil skremme oss bort fra alt det vi står for og vi har fortsatt noen gamle holdninger som henger igjen i veggen. Så kanskje er det ennå viktigere nå at vi viser at vi er en inkluderende by, fylke og land?

Fredrikstad på Skeiva vil, med mange samarbeidspartnere, å få til en Pride/mangfoldsfestival i august i år.

Å være homo er ikke en sykdom, ikke en trend eller et valg vi bare tar. Det er vårt liv, vår hverdag og vår kjærlighet. Vi er ikke sexmonster som løper siklende rundt for å verve nye medlemmer til vår sekt. Vi er mennesker som elsker andre mennesker og som vil leve vårt skeive liv akkurat som de som lever sitt liv helt i vater.

Ingen skal føle seg utrygge fordi de har valgt å leve med en av samme kjønn eller fordi de har byttet kjønn til det riktige som bor i dem. Ingen mennesker skal føle seg utrygge uansett kjønn, legning, etnisitet eller religion. Ferdig snakka, spør du meg.

Men dessverre er ikke vår verden helt der ennå. Derfor trenger vi flere som Vera som tør å stå frem og som tar initiativ til å lage trygge og gode møteplasser for alle, skeive og i vater.

Nå planlegger Fredrikstad på Skeiva i samarbeid med Tivolihaven Produksjoner, og mange flere samarbeidspartnere, å få til en Pride/mangfoldsfestival i august i år. Arrangementet STOLT! vil være for alle; alle skeive, alle straighte, alle etnisiteter og alle religioner. Her vil vi markere Fredrikstad og Østfold som inkluderende og stolte. Vi vil vise at vi kan stå sammen mot hat og fordommer. Ingen skal få tråkke på kjærlighet og omtanke. Vi ønsker at alle vil komme for å bli med på festen, og at alle skal kunne stå opp og si; #fuckfordommer!

Fredrikstad på Skeiva har betydd mye for mange i løpet av disse 15 årene. Mange har funnet kjærligheten, mange har fått nye venner og mange har fått trøst og en god samtale. På vegne at det skeive miljøet (her vet jeg at jeg har dem med meg) så håper jeg at Fredrikstad på Skeiva vil fortsette i minst 15 år til. Kanskje kan noen overta stafettpinnen fra Vera?

Oppfordringen er herved gitt. Så sier jeg tusen takk, Vera Danielsen, for alt du har gjort for miljøet og takk for at du fortsatt står støtt i Fredrikstad på Skeiva.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags