De fulle ungdommene var viktigere enn min mor som hadde tre blodpropper

Brevforfatter Frida Rolfsen er i dag glad for at hun ikke stolte på anvisningen fra sykepleier i skranken på legevakten.

Brevforfatter Frida Rolfsen er i dag glad for at hun ikke stolte på anvisningen fra sykepleier i skranken på legevakten. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

På legevakten Fredrikstad og Hvaler må man sørge for kompetansen selv helt til man kommer inn til legen, mener Frida Rolfsen etter en episode da moren ble anbefalt å reise hjem uten nærmere undersøkelse. 

DEL

Leserbrev

Forrige lørdag kveld kom mamma hjem etter kveldsvakt. Hun klaget over smerter i leggen, så jeg så på det. Leggen var dobbelt så stor som den andre, den var rød, varm og øm. Det første som slo meg, var at dette kunne være blodpropp. Jeg forklarte at vi må dra på legevakten for å utelukke eller bli sendt videre.

Vi skynder oss til legevakten og klokken 23:00 møter mamma en sykepleier i skranken. Mamma forteller sin historie. Sykepleieren sier at det ikke ser så ille ut og at hun kan dra hjem. Tanken på å dra hjem ble raskt slått bort. Vi satt der og ventet i nesten to timer før hun fikk tatt blodprøve, dette var en blodprøve som forteller oss om det kunne være en blodpropp. Blodprøvesvaret var selvfølgelig positivt, det kunne være en blodpropp.

Sykepleieren sier at det ikke ser så ille ut og at hun kan dra hjem. Tanken på å dra hjem ble raskt slått bort.

Fulle ungdommer kom inn på rad og rekke, mens jeg satt og bekymret meg over at blodproppen kunne bevege seg videre oppover i systemet. Klokken 03:30 kom hun inn til legen som var dyktig og tok dette på alvor. Det ble tatt flere prøver og det var kommunikasjon med vakthavende lungelege på sykehuset. 04:45 får hun henvisning til akutten med spørsmål om dyp venetrombose.

Vi blir møtt av hyggelige sykepleiere som hadde forberedt seg på at mamma kom. Alle prøvene som ble tatt på legevakten ble tatt om igjen, de tok ultralyd av hele benet og røntgen av lungene med kontrastvæske. Resultatet var tre blodpropper, en i knehasen, en i lysken og en i høyre lunge.

På legevakten sa mamma at det begynte å gjøre vondt i låret også, så som en konklusjon har blodproppen vandret oppover mens sykepleierne på legevakten var for opptatte med å få de fulle ungdommene til å kaste opp.

Det er respektløst og bekymrende når de ikke klarer å prioritere riktig. Hvis det hadde vært deres egen mor som hadde hatt symptomer på blodpropp, hadde de prioritert annerledes. For man vil gjøre alt for sine foreldre, ingen vil miste dem for at sykepleieren ikke prioriterer riktig.

Hvis vi hadde dratt hjem som var anbefalingen fra sykepleieren, hadde blodproppen kanskje kommet til hjertet i løpet av morgenkvisten eller søndag formiddag. En sykepleier skal ha god kompetanse og en stoler på en i hvit uniform med bachelorutdanning. Men på legevakten Fredrikstad og Hvaler må man sørge for kompetansen selv helt til man kommer inn til legen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags