Service – det er de små, det!

Sier nei: 14-åringene Lina Marie Skinstad, Isabell Lagestrand Lund og Selma Eline Olsen vil ikke at Hvaler skal bli slått sammen med Fredrikstad. Det ga de uttrykk for da FB intervjuet dem for noen måneder siden. Foto: Erik Hagen

Sier nei: 14-åringene Lina Marie Skinstad, Isabell Lagestrand Lund og Selma Eline Olsen vil ikke at Hvaler skal bli slått sammen med Fredrikstad. Det ga de uttrykk for da FB intervjuet dem for noen måneder siden. Foto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Få ting setter lokalpatriotisme og følelser i sving som debatten om kommunegrenser. Det har de siste månedene gitt oss nye solide eksempler på – blant annet i Råde og på Hvaler. I begge småkommunene har folkets røst vært klar: Vi ønsker ingen sammenslåing – verken med Fredrikstad eller andre bykommuner i fylket!

DEL

Leder 

I det hele tatt har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner møtt mange anstøtsteiner for sin ambisiøse kommunereform. Argumentet med at fremtiden fordrer færre kommuner som er større og mer robuste – og hvor en minstestørrelse på 15.000-20.000 innbyggere har vært antydet – ser ut til å falle på steingrunn hos veldig mange.

Over år viser det seg nemlig at for eksempel Hvaler har levert bedre service til sine innbyggere enn hva bykommunene Moss og Halden har greid.

Og nå har Forbrukerrådet kommet med en ny test som garantert vil bli lest med stor entusiasme rundt i mange småkommuner. ansatte hos rådet har utgitt seg for å være privatpersoner og deretter henvendt seg til samtlige kommuner i Norge per e-post, telefon og nettsider. I Østfold er det Aremark (1.400 innbyggere), Marker (3.400 innbyggere), Hvaler (3.700 innbyggere) og Råde (6.900 innbyggere) som kommer best ut på servicetesten. Først på femteplass finner vi den første storkommunen i fylket – Fredrikstad (78.500 innbyggere).

Nå kommer riktignok de største kommunene bedre ut når Forbrukerrådet slår sammen alle sine servicetester for de siste ti årene. Her havner Sarpsborg og Fredrikstad øverst, men heller ikke her har Hvaler og Råde noe å skamme seg over. Over år viser det seg nemlig at for eksempel Hvaler har levert bedre service til sine innbyggere enn hva bykommunene Moss og Halden har greid.

Slik presenterer Forbrukerrådet selv resultatene

Nå handler selvsagt debatten om riktig kommunestørrelse om langt mer enn bare service. Nivået på kommunale avgifter, kvaliteten på skoler og sykehjem, nærhet til dem som tar beslutninger og mye mer vil spille inn. Men på området service til innbyggerne synes i hvert fall ikke den senere tids utvikling å tale i de mindre kommunenes disfavør.

Snarere kan man bli fristet til å omskrive Shell-damas slogan fra noen år tilbake: «Service – de er de små kommunene, det!».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags