FB MENER: Etterlengtet bruvedtak

Omberg-Torp: Politikerne har endelig bestemt seg for hovedtrasé for ny Glomma-bru.

Omberg-Torp: Politikerne har endelig bestemt seg for hovedtrasé for ny Glomma-bru. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredriksstad Blad støtter vedtaket om bru mellom Omberg og Torp, og mener den på lengre sikt også vil knytte Fredrikstad og Sarpsborg tettere sammen.

DEL

MeningerEtter år med utredninger og diskusjoner er valget tatt. Den nye brua over Glomma skal bygges mellom Omberg og Torp. I forrige uke gikk bystyret inn for traseen med stemmene til Ap og Høyre, og en representant fra Frp. Onsdag vil fylkestinget lande på samme vedtak med stor majoritet. Etter avisens mening har flertallet gjort et fornuftig valg ved å bygge brua her.

Med en anslått prisforskjell på 700 millioner kroner, og ingen klar vinner i grundige sammenligninger, var Omberg-Torp vanskelig å komme utenom. Hvis vi ser mange år frem, vil denne brua knytte Fredrikstad og Sarpsborg tettere sammen. Vedtaket er fremtidsrettet.

Selv om en bru fra Råbekken til Sandem hadde større samfunnsnytte, ifølge ekspertenes beregninger, blir den så mye dyrere at løsningen faller bort. Brua skal betales med bompenger, og med Råbekken-Sandem ville bilistene få mellom ett og fem års lenger nedbetalingstid. Det er lettere sagt enn gjort å utvide tiden. Stortinget må si ja. Vi frykter at en større regning ville bety at flere prosjekter i bypakken måtte strykes.

Det viktigste nå er å velge hovedtrasé, ikke å plassere brua nøyaktig. Vi forstår godt reaksjonene til grunneierne på Omberg og Torp som plutselig fikk en ny trasé, 1.8., på bordet. De fikk ikke mulighet til å uttale seg om det nye forslaget. Etter det avisen kan se finnes det brualternativer mellom Omberg og Torp som gir mindre konsekvenser for gårdsbruk og mindre tap av matjord. I planleggingen må det være mulig å gjøre betydelige endringer. Trasé 1.8. skal ikke følges slavisk, bare være et utgangspunkt.

Beboerne må trekkes aktivt med i prosessen for å redusere jordtapet og skadene så mye som mulig. Planleggingen bør komme i gang raskt for å unngå at vi må vente i årevis på en ny bru.

Etter avisens mening har flertallet gjort et fornuftig valg ved å bygge bru Omberg-Torp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags