Veteranene som sikret Arisholmen ville snudd seg i graven

Arisholmen er i dag Fredrikstad kommunes eiendom takket være solid innsats fra Erling Johansen og andre veteraner og et samarbeid mellom Oslofjordens Friluftsråd og staten, opplyser Roar Julsen.

Arisholmen er i dag Fredrikstad kommunes eiendom takket være solid innsats fra Erling Johansen og andre veteraner og et samarbeid mellom Oslofjordens Friluftsråd og staten, opplyser Roar Julsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Med den forhistorie som Arisholmen har, er det vanskelig å forstå at Oslofjordens Friluftsråd kunne forbigås ved disponeringen av holmen, skriver Roar Julsen.

DEL

Leserbrev 

I Fredriksstad Blad for 17. 10.2017 blir kommunens disponering av Arisholmen omtalt. Av artikkelen fremgår det at Oslofjordens Friluftsråd (OF) ikke fikk leie bebyggelsen til kystledformål. Dette til tross for at det var OF som har en stor del av æren for at Arisholmen i sin tid ble ervervet til friluftsformål.

Samtlige av de lokale ildsjeler som tok initiativet til at Arisholmen ble innkjøpt er nå borte og jeg er trolig en av de få som nå kjenner historien om Sarpsborg Mek. Verksted (SMV) og det som ledet frem til kjøpet av Arisholmen.

Holmen med bebyggelse ble i sin tid ervervet av SMV som feriested for bedriftens ansatte. Da SMV ble nedlagt omkring 1965 ble holmen lagt ut for salg. En sterk innsats fra daværende ordfører i Kråkerøy, Håkon Helgesen, ordfører i Fredrikstad, Wilhelm Tøgersen, arkeolog Erling Johansen og friluftskonsulent Isak Selenius, Fylkesmannen i Østfold, førte til et lykkelig resultat. I samarbeid med OF og staten ble det inngått avtale om at staten skulle finansiere kjøpet av holmen og de to kommunene finansiere bebyggelsen.

Holmen ble etter kjøpet lagt ut til friområde og bebyggelsen forvaltet av Kråkerøy kommune til ulike aktiviteter. Senest utleid til Kråkerøy Jeger og Fiskerforening som for en tid tilbake frasa seg disposisjonsretten. I stedet for da å ta kontakt med OF om et samarbeid, noe som ville vært naturlig på bakgrunn av forhistorien, besluttet Fredrikstad kommune å annonsere bebyggelsen for utleie.

OF meldte seg som søker og ga i sin søknad en bred orientering om forhistorien og om at OF ønsket å benytte bebyggelsen som en del av sitt opplegg med kystledhytter. Til tross for forhistorien valgte kommunen å leie ut bebyggelsen til Maritime Center Fredrikstad A/S.

Maritime Center Fredrikstad A/S gjør så langt jeg kan se et utmerket arbeid på Isegran for å ivareta gamle fartøyer av kulturhistorisk verdi. Imidlertid, med den forhistorie som Arisholmen har, er det vanskelig å forstå at OF kunne forbigås ved disponeringen av holmen.

De gamle veteranene som nå er døde ville snudd seg i graven dersom de hadde visst resultatet av sitt arbeid. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags