8. mars: Ulike rettigheter er ikke OK

«Det er ikke OK at jenter og gutter opplever ulike muligheter, verken i Norge eller i resten av verden.»

«Det er ikke OK at jenter og gutter opplever ulike muligheter, verken i Norge eller i resten av verden.» Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vi har kommet langt på veien mot likestilling mellom kvinner og menn. Men vi må ikke tro at vi er i mål, skriver Line Henriette Hjemdal.

DEL

Leserbrev 

Likestilling er et spørsmål om menneskerettigheter og om menneskeverd. Det er ikke OK at jenter og gutter opplever ulike muligheter, verken i Norge eller i resten av verden.

I Norge har vi kommet langt på veien mot likestilling mellom kvinner og menn. Men vi må ikke tro at vi er i mål. Dessverre opplever mange mennesker at deres muligheter blir begrenset enten av formelle lover og regler, eller av sterke forventninger og holdninger. Like muligheter må nemlig ikke bare være formelle og juridiske, også holdninger og sosialt press kan hindre likestilling og likeverd.

Det høres opplagt ut, men det er for viktig til ikke å skrive det: Kvinner og menn har lik verdi uavhengig av kjønn.

Det er ikke OK at unge jenter og gutter formes inn i kjønnsroller som legger begrensninger på deres valg og hindrer deres eget mangfold. Det er ikke OK at så mange kvinner og også noen menn utsettes for grov partnervold, voldtekt og mishandling. Det er ikke OK at arbeidslivet i Norge er kjønnsdelt, og at de yrkene som er kvinnedominerte er dårligere betalt enn de yrkene som er mannsdominerte.

Det er ikke OK at kvinner tjener systematisk mindre enn menn. Det er ikke OK at kvinner opplever å bli oppsagt og forbigått på grunn av graviditet og foreldrepermisjon, og at menn opplever forskjellsbehandling når de vil ta ut foreldrepermisjon og være mer hjemme med barna. Det er ikke OK at kvinner er underrepresentert i viktige beslutningsorganer.

Det høres opplagt ut, men det er for viktig til ikke å skrive det: Kvinner og menn har lik verdi uavhengig av kjønn. Kvinner og menn skal ha like muligheter for å delta i samfunnet og til å påvirke samfunnsutviklingen, både formelt og i praksis.

Likestillingsutfordringene både i Norge og internasjonalt er store, og vi har som enkeltpersoner og ikke minst som politikere et ansvar for å være bevisst på dette. Vi må arbeide målrettet og bruke aktive virkemidler for å fremme likestilling. For det er ikke OK med diskriminering. Det er likestilling og likeverd som er OK.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags