8. mars: «Jævla feminist, hvorfor gidder du å bruke tia di på kvinnekamp?»

Berit Ås med historisk hilsen til Katti Anker Møller og dagens kvinner 8. mars 2013, da 100 års stemmerett for kvinner i Norge  kunne markeres.

Berit Ås med historisk hilsen til Katti Anker Møller og dagens kvinner 8. mars 2013, da 100 års stemmerett for kvinner i Norge kunne markeres. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi har sett noe som samfunnet burde vite. Både menn og kvinner, skriver Ap-kvinnene som hvorfor de kjemper for likestilling.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Inspirasjon til tittelen er hentet fra kommentarfeltet for noen år siden. Ikke det at den stemmen er så viktig, men den er i hvert fall underholdende, og ikke minst lar den seg lett svare på.

Jo da, for vi er «jævla feminister» og vi bruker tiden vår på kvinnekamp. Ikke fordi vi er så utrolig glad i å skrike, syte og heller ikke fordi vi hater menn. Vi er faktisk ganske glad i menn, men vi har sett noe som samfunnet burde vite. Både menn og kvinner.

Tallene viser at vi ikke trenger undre oss over om kvinnekamp er utdatert.

For dette, dere, er noe å bruke tiden sin på. Det kan ikke være tvil om viktigheten av fortsatt kamp for likestilling når vi vet at kvinner i verden ikke bare kjemper for likelønn, men ordinære menneskerettigheter. En menneskerett som en livsnødvendig abort. Kvinner blir tvunget til å bære frem barn de vet er så syke at de vil dø, eller at de selv vil dø.

Vi vet at 14 millioner jenter under 18 år hvert år blir giftet bort mot sin vilje, at voldtekt utført av ektefelle ikke anses som en voldtekt, at det dør 287.000 fødende kvinner hvert år og at abort utført av ukyndige tar utallige kvinneliv.

Eller hva med at menn eier 99 prosent av verdens eiendom, og av lønnen som betales ut får kvinnen kun ti prosent av verdens lønnsinntekter. Kanskje har du hørt at mange jenter kjønnslemlestes? Tre millioner jenter blir årlig kontrollert og ydmyket på denne måten. Når vi vet alt dette, så undres vi over at en medborger i kommentarfeltet til f-b.no skriver:

«Når kvinnekampen nå også er politisk korrekt globetrotter, blir jeg redd»

Vi spør oss da om det er politisk forkastelig å vise solidaritet med verdens kvinner?

Den internasjonale kvinnedagen er 8. mars og det har den vært siden 1975, 41 år, og tallene viser at vi ikke trenger undre oss over om kvinnekamp er utdatert. Kan vi ikke heller sammen på tvers av kjønn og politisk ståsted fortelle at saken ikke blir bedre bare fordi du kjenner en avdelingsleder som alltid ansetter kvinner i heltid, eller fordi hun kusina til kusina di sin kone er konserndirektør. FN sier at ingen land i verden er likestilte, ikke engang Norge. Likestilling kommer ikke av seg selv.

«Likestilling er ikke noe den enkelte har ansvar for å skaffe seg, i forhandlinger rundt kjøkkenbordet, med sjefen eller på andre arenaer i samfunnet,» sier Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen. Likestilling er en grunnleggende menneskerett og noe fellesskapet og politikken skal sørge for.

I årsrapport fra Amnesty International vises det til viktige punkter hvor vår regjerings arbeid er for dårlig. Amnesty mener at norske myndigheter undervurderer vold mot kvinner, i tillegg påpekes det at Norge har en straffelov som definerer voldtekt ut fra kriterier om vold eller trusler, det er et lavt antall domsavsigelser, og apparatet for ofre for voldtekt er altfor dårlig. Til slutt kritiseres Norge, i samme rapport for å ha en utilstrekkelig og dårlig etterforskning av voldtekter. 

Dette gjør det uutholdelig når vi vet at mellom 8000 og 16.000 kvinner i Norge hvert år blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk. Mener vi virkelig at vi ikke skal markere og kjempe for at dette ikke skal skje med våre søstre, døtre, mødre og kjærester? Eller at vi ikke skal jobbe for å redusere at i snitt, så dør en kvinne i måneden i Norge som følge av partnervold.

Men det er ikke bare disse livstruende alvorlige kampsakene som er grunnen til at vi må ha kvinnesak på dagsordenen. Vi har også de vel så viktige sakene som at kvinner i dag jobber større grad deltid, sjeldnere innehar lederposisjoner, har høyere sykefravær og uførhet.

Kvinnenettverket i Arbeiderpartiet stiller seg bak å skape en heltidskultur. Vi må holde fast ved at Norge også i fremtiden skal ha juridiske virkemidler for å fremme likestilling. Så kom igjen, marker kvinnedagen sammen med de jævla feministene. Vi er helt sikker på at du i etterkant vil takke kvinnene som var, som er og som kommer for at de bruker tiden sin på kampen som til sjuende og sist gjelder oss alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags