8. mars: 1000 år til vi har likestilling

8. mars-plakat tilsendt fra brevforfatteren.

8. mars-plakat tilsendt fra brevforfatteren.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Leserbrev 

Gratulerer med kvinnedagen i dag!

8 mars, kanskje ikke tilfeldig at det er to likeverdige sirkler horisontalt i tallet 8.

For det er det det handler om. Kvinnedagen handler om likestilling mellom kjønnene. Det handler om å gjøre hverandre gode og utfylle hverandre på ulikheter.

Trenger vi kvinnedagen? Jeg vil rope ut rungende ja!

Vi trenger det, ikke minst for en kontinuerlig bevisstgjøring:

• Feminisme, omtales som noraisme i Kina. Det er godt over 100 år siden Ibsen skrev om Nora,  Hedda Gabler med flere. Feminismen kan bli ideologien som endrer verden skriver Lena Lindgren i denne ukens Morgenbladet. Feminisme har en stor egenverdi utover kjønnsbalansen i seg selv.

Det har skjedd mye på disse årene fra vi ble kjent med Ibsens kvinner til i dag. Samtidig er det trolig minst  1000 år til likestilling, og hvorfor skriver jeg det.

Vi trenger ikke se oss langt tilbake. Det er grunn til bekymring.

• Har du hørt noen av årets russesanger? Jeg bryr meg ikke om å referere tekst. De er ikke verdt det. Har du ikke hørt tekstene, har du heller ikke gått glipp av noe. Men melodiene er fengende. Rett skal være rett. Tekstene er horrible og nedlatende, der jenter blir objektivisert og redusert til fornøyelse.  Det virker som det spekuleres i at jentene tror det skal være sånn.

Grensene er trampa ned, og budskapene er nedsettende. De er rett og slett kvinnefiendtlig, og farlig.

Frihet kommer ikke av seg selv. Den må velges igjen og igjen.

Dette handler om holdninger og bevisstgjøring. Det handler om å sette klare grenser på hva som ikke er greit. Jentene sier de ler av gutta. Vi har også et ansvar for å si ifra. Jentene må stå sammen om at dette ikke er greit! De beste guttene vil støtte dem, fordi dette er ødeleggende for begge kjønn.

• Kvinner diskrimineres i arbeidslivet. Hvor mange menn finner seg i å jobbe deltid? Det bør på lik linje med menn være et absolutt med retten til heltid. Det handler om økonomisk trygghet og forutsigbarhet. Kvinner og menn har ikke likelønn i Norge. Kvinner tjener i underkant av 100 000kroner mindre enn menn der de har tilsvarende lik utdanning. Kvinners yrkesdeltakelse i Norge er på 75 prosent, dette utgjør godt over verdien av oljefondet. Norge er langt fremme sammenlignet med mange andre land, men det gir oss ingen grunn til å være fornøyd. Det er fortsatt langt igjen til likestilling i Norge.

• Kvinneforskning kan ikke erstattes med likestilling. Menn og kvinner er ulike og vi trenger kunnskap som verdsetter og anerkjenner forskjellene. Verdensbildet viser at kvinners rettigheter er ulikt fordelt. Visste du forresten der kvinner er representert i fredsforhandlinger varer freden lenger. Kvinner og menn utfyller hverandre. Det er det det bør handle om. Det er likestilling!

• Vi trenger en felles forståelse hos kvinner som innebærer vår historie, men også fremtid. Vi trenger det for å fortsette bevisstgjøringen, og likestillingen. Virkelighetsoppfatningen må være i nærheten av sannheten. Dette er ikke hugget i sten. Det er bevisstgjøring over tid.

• Glasstaket er ikke knust. Det blir vi stadig minnet om. Enten om det er Telenor eller toppledelsen i helsevesenet. For kort tid siden ble det debattert om fryktkultur på norske sykehus. Til tross for at rundt 80 prosent av de ansatte i helsesektoren er kvinner var det utelukkende menn som var representert som ledere i debatten på NRK. Hele 12 menn kom på rekke og rad inn i studio og hadde sine begrunnelser for tema.  Det er vanskelig å finne en mening i dette. Hvor er likestillingen?

Alle kvinner skal eie makten over seg selv og sitt eget liv. Alle kvinner skal oppleve frihet og likestilling med mennene. Frihet kommer ikke av seg selv. Den må velges igjen og igjen. Dette handler om å se. Det handler om å se om igjen å være bevisst på hva du ser. Det handler om å utjevne forskjeller!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags