Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer når kraften ikke lenger er søt og uskyldig?

Artikkelen er over 3 år gammel

Lene Julsen: «Da setter noen seg ned, tøffe som få, med pseudonymer og kallenavn, og formulerer kreative drapstrusler og voldtekstplots – få dem ut – få pakket ut.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På Facebook har det versert et bilde som jeg synes er så fint. Fem, seks jenter står på rekke, de har på ballettdrakt og har pent oppsatt hår, jeg har for meg at de står og lytter til danselærerens instruksjoner.  De ser like ut, lik alder, lik høyde, like rosa klær. Ei jente skiller seg dog ut. Hun står ikke radet opp som de andre, hun henger opp ned og turner i en stang bakerst i køen, tilsynelatende uberørt av lærerens formaninger.

Kanskje fikk hun bare et innfall, den jenta, slike som barn får, men, helt uavhengig av motivasjonen bak handlingen - det oser kraft av det bildet.

Men hva skjer om den kraften er for hijab? Hva skjer om kraften har opprinnelse fra Somalia, har flyktet hit for å redde livet? Hva skjer om den får meningers mot og rettferdighetssans? Hva skjer om kraften roper høyt, dette er ikke riktig, jeg protesterer? Hva skjer om kraftens motivasjon er å forandre, påvirke, nyansere?

Hva skjer når den ikke lenger bare er søt og uskyldig?

Da er det ikke moro mer. Hvem f... tror hun at hun er?

Da setter noen seg ned, tøffe som få, med pseudonymer og kallenavn, og formulerer kreative drapstrusler og voldtekstplots – få dem ut – få pakket ut.    

For denne samme kraften, den de er så redde for, finnes i damer som samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali og MdG-politiker Lan Marie Nguyen Berg og flere. Da mammaen til Jirde Ali leste kommentarene som stod om datteren på nettet, måtte hun spørre Sumaya hva hettemåke betydde. Og trygdepudding. Hetserne er kreative. Noen formuleringer gir mer angst og flere søvnløse netter enn andre. «Slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene.»

Lan Marie Nguyen Berg har blitt kalt fittetryne, vietnamesermegge, blitt voldtektstruet, drapstruet. Dette er Norge, 2018.

Der simple figurer sitter med falske navn, ikke ser noen i noens øyne – og beskylder andre for å dekke seg til. Hah.

Lett å si, vi kan bare ane hvor mye dette koster, men turn videre, Sumaya, Lan Marie, alle dere. Som Norge trenger dere.   

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.