Gaveforsterkning er kulturpolitikk for dem som har rike venner fra før

– Ordningen med gaveforsterkning blir en sovepute for en regjering som lar private sponsorer overta en stor del av ansvaret for å støtte kulturlivet i Norge, skriver SVs ferske stortingsreprestant fra Østfold, Freddy André Øvstegård.

– Ordningen med gaveforsterkning blir en sovepute for en regjering som lar private sponsorer overta en stor del av ansvaret for å støtte kulturlivet i Norge, skriver SVs ferske stortingsreprestant fra Østfold, Freddy André Øvstegård.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Freddy André Øvstegård, SV, svarer Tage Pettersen, H: – SV mener gaveforsterkningsordningen i stor grad øker forskjellene i kulturlivet. De som har rike venner fra før, får enda mer penger.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

I Fredriksstad Blad 28. november forsvarer Tage Pettersen (H) gaveforsterkningsordningen og støtter regjerningens forslag om å heve beløpet til 70 millioner i 2018. Samtidig går han til angrep på Arbeiderpartiet som ønsker en annen finansiering av kulturen.

SV støtter Arbeiderpartiets skepsis og motforestillinger til gaveforsterkningsordningen, som ble innført av nåværende regjering i 2014 for å gjøre kulturlivet mindre avhengig av offentlig støtte.

SV mener gaveforsterkningsordningen i stor grad øker forskjellene i kulturlivet. De som har rike venner fra før, får enda mer penger. Men de som ikke får private gaver, får da heller ikke 25 prosent ekstra støtte fra staten.

Ordningen med gaveforsterkning blir en sovepute for en regjering som lar private sponsorer overta en stor del av ansvaret for å støtte kulturlivet i Norge. Å si at sponsorene er bedre støttespillere for kulturen enn politikerne, blir et pussig utsagn. Sponsorer retter seg ofte mot enkeltprosjekter og institusjoner, folkevalgte politikere sitter inne med kunnskap om hele spekteret av små og store kulturinstitusjoner i sin kommune og sitt fylke, noe som styrker fordeling en fast offentlig støtteordning.

SV mener det er positivt at private støtter kulturlivet, og det har skjedd i alle år og vil fortsette å skje uten en gaveforsterkningsordning. Men ordningen binder opp store summer offentlige midler som kunne ha gått inn i det offentlige kulturbudsjettet.

SV mener kultur har en stor egenverdi og ønsker en mangfoldig og inkluderende kulturpolitikk. Offentlige midler må brukes på å fremme viktige kulturuttrykk som ikke kan finansieres av markedet alene. SV vil styrke den offentlige støtten til kulturformål som et ledd i en opptrappingsplan som skal sikre at én prosent av statsbudsjettet brukes til kulturformål.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags