Gå til sidens hovedinnhold

Oppsiktsvekkende lave honorarer – kulturarbeidere må stå sammen

Artikkelen er over 2 år gammel

Morten Stenseng Gulbrandsen foreslår et permanent nettverk på tvers av kulturlivets fagforbund. Han skriver at det er altfor mange historier om oppsiktsvekkende lave honorarer.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I et intervju med Fredriksstad Blad etterlyser Helga Aakre akseptable arbeidsvilkår for kulturarbeidere. Dette er et velkomment og viktig innspill. Kulturarbeidere som utfører oppdrag for kommunale eller private oppdragsgivere, trenger ikke stå med lua i handa og takke pent for det lille de får. Bransjen er ikke rettighetsløs.

Musikernes fellesorganisasjon (MFO) er et LO-forbund for musikere og andre kulturarbeidere. Her kan alle som driver med kunst og kultur, og har inntekt av det, være medlemmer. Også frilansere.

Det gjelder å organisere seg. Det gjelder å stå sammen.

 

Forbundsleder Hans Ole Rian gir følgende råd til en frilanser i kulturlivet for å sikre en fornuftig inntekt på et oppdrag: «Regn ut hva du må ha per oppdrag for å ha en anstendig årsinntekt, og les forbundets nettside (www.musikerorg.no) for anbefalte satser. Lytt til erfarne musikere/frilansere, og sjekk med ekspertise FØR du skriver under noe som helst. Send gjerne kontrakter til oss i god tid». Dette er gode råd fra Rian.

Det gjelder å organisere seg. Det gjelder å stå sammen. MFO er et av fagforbundene i bransjen. Det finnes også flere. Helt siden 1800-tallet har arbeidsfolk organisert seg for bedre lønns- og arbeidsvilkår – en helt sentral forutsetning for vårt velferdssamfunn. Et velferdssamfunn som nyter godt av alle små og store kulturproduksjoner som tilbys gjennom året.

Men kikker man bak de mange produksjoner fortelles historier – altfor mange historier – om oppsiktsvekkende lave honorarer. Slik skal det ikke være. For å samle erfaringer, kunnskap og kompetanse, må kulturarbeidere stå sammen. Et permanent nettverk på tvers av kulturlivets fagforbund er et forslag. Her i Fredrikstad.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.