«I kveld har jeg bodd i en storby skrev Fredriksstad Blads reportasjeleder for kultur, Randi Kristoffersen, etter Kulturnatt Fredrikstad i fjor. Nok en gang skal Fredrikstad være en modig og urban liten verdensby for en dag.

I den lille verdensbyen tør vi å ta i bruk nye steder for å vise frem kunst, som med prosjektet The Defense of the Dream som denne helgen inntar parken ved biblioteket. Vi utforsker, utfordrer og vitaliserer byrommene våre. Vi tilfører sentrum nye og andre elementer enn vi opplever til hverdags.

Vi tør å satse på det smale og det brede, på en gang, for i Fredrikstad er vi mange nok til å like mange forskjellige ting. Man skal kunne velge om man vil være med på et drømmeritual med en-til-en-forestilling, eller se filmklassikeren E.T. på bakgårdskino i Gamlebyen. Vi er mange nok til å ha en helt egen ungdomsarena med så mange innslag at det er kamp om plassen.

Butikker og serveringssteder åpner dørene, nye og gamle arenaer inviterer inn, og kunstnere og artister får vist seg fram og realisert sine små eller store drømmer, byen glitrer.

I den lille verdensbyen tør vi å tenke stort. Butikker og serveringssteder åpner dørene, nye og gamle arenaer inviterer inn, og kunstnere og artister får vist seg frem og realisert sine små eller store drømmer, byen glitrer. Folk skal oppleve at det ikke bare er godt å bo her, men at de har en helt unik by med et fantastisk rikt kulturliv der folk strømmer ut en fredags kveld, når man egentlig bare vil nyte fred i heimen.

Vi tillater oss å komme tett på kunsten og kulturuttrykkene, rett fra kilden, ansikt til ansikt med aktørene. Kulturnatten gir ikke bare avkobling, men også rom for tilkobling. Tilkobling til både følelser, tanker og intellekt. Kulturnatten hjelper oss ut av hverdagens rutiner og strabaser, og åpner for nye erkjennelser.

I den lille verdensbyen tør vi å innrømme at varer og service ikke lenger er nok – det må skapes eller tilknyttes følelsesrike opplevelser for dem som er i byen. Vi vet fra forskning at graden av deltagelse i aktivitet er høyst relevant for opplevelsesverdien. Ser man byen som en vare i den forstand at den skal lokke flest mulig til å ta den i bruk – så er graden av opplevelseselementer i byen helt vesentlig både for byliv og handel. Derfor inviteres kulturaktørene ut av sine øvingslokaler, black boxer og tradisjonelle arenaer, og ut i nye rom.

I den lille verdensbyen får en oppleve summen av alle kulturuttrykk på en og samme tid, på ett og samme sted. Her blir det både smalt og bredt.

I år har Bystyret også etablert en tilskuddsordning for kulturaktører som er med. Vi har kalt det «kulturnattstipendet» der målet skal være å stimulere til nyskapning og prosjekter som bidrar til å løfte byrommet vårt som sal, scene og kulisse.

Kulturnatten kan bli stående som et eksempel på hvordan byen kan og burde leve. Prosjektet Kulturnatt Fredrikstad er et eksempel på hvordan vi vil at den lille verdensbyen skal være – hver dag.