Flytt Grottas Steinway til Bibliotekets aula

Kvalitetsinstrument: Pianostemmer  Yngvar S. Pettersen ved Steinway-flygelet på Blå Grotte. Arkivfoto: Erik Hagen

Kvalitetsinstrument: Pianostemmer Yngvar S. Pettersen ved Steinway-flygelet på Blå Grotte. Arkivfoto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevFB har satt søkelyset på flygelsituasjonen i byen. Bakgrunnen er at avisen fikk greie på at kommunen har sagt opp låneavtalen med Domkirken for Bösendorfer-flyglet, som tidligere sto i Bibliotekets aula, og som de ansvarlige i kommunen nå vil ha tilbakeført dit. Samtidig har avisen trukket inn de problemer som Mozartfestivalen har med å kunne tilby et godt nok flygel til topp klaversolister.

Kommunen vil ikke at flyglet i Blå Grotte skal flyttes på i så henseende. Dette siste spørsmålet er ytterlige aktualisert i og med at Leif Ove Andsnes er hyret inn til neste festival.

Etter min mening bør disse to sakene holdes atskilt. Det første som må avgjøres er hva som er en tjenlig plassering for de flyglene man har. Det er grunn til å tro at Aulaen blir det nye sentrale stedet for klassiske konserter. Derfor bør det beste flyglet plasseres der. Da flytter man det i Blå Grotte til Aulaen. Bösendorfer-flyglet bør fortsatt være plassert i Domkirken. Kirken har en betydelig bedre akustikk enn Blå Grotte, og kirkens mange konserttilbud har ført til mye mer bruk av et flygel enn i Blå Grotte. I praksis vil Blå Grotte kunne bli faset ut hva angår klassiske konserter. Da trenger man der bare et godt piano eller et brukt flygel.

Kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen sier til FB at «kulturseksjonen har ikke budsjettansvar for å anskaffe flygler til kirkene». Dette er formelt riktig. Men det strider vel ikke mot kommunens ansvar eventuelt å leie ut flyglet til Domkirken? Da har man ikke gitt noe gratis til en kirke, men får en mindre ekstrainntekt.

Det burde være mulig å komme frem til en avtale med Kirkelig fellesråd om dette. Dermed kan de to beste flyglene være plassert i de beste rommene. Og Domkirkens rike konsertliv kommer ikke i knipe.

Når det gjelder Mozartfestivalens behov, så sier Wiggo Andersen til FB at det ikke er prinsipielt umulig at man kan legge en konsert til Aulaen, men at da må kommunen «se om de kan tilby oss Blå Grottes Steinway». Følger man de forslag jeg her har lansert, kan dette gå i orden. Det gjenstår likevel å se om Andsnes er fornøyd med Blå Grotte-flyglet. Man vet aldri.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags