Kronos Titan må slutte å forurense nå! Noen grad av stolthet finnes vel i Fredrikstad? 

Dette er lekteren som i dag frakter syreavfall fra Kronos Titan til deponiet på Langøya i Oslofjorden. Jan Erik Parr mener den må bli overflødig, og at Kronos Titan må ta hånd om syren selv når det blir fullt på Langøya.

Dette er lekteren som i dag frakter syreavfall fra Kronos Titan til deponiet på Langøya i Oslofjorden. Jan Erik Parr mener den må bli overflødig, og at Kronos Titan må ta hånd om syren selv når det blir fullt på Langøya. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Deponeringsmotstander Jan Erik Parr fra Brevik: – På tide at man i Fredrikstad står opp overfor bedriften, og er tydelige på at tiden på forsøpling av miljøet og sine naboer er over.

DEL

LeserbrevKommentar til Fredriksstad Blad sine seks punkter om Kronos Titan:

1. Det er å sminke sannheten å beskrive dumping av svovelsyren til Kronos som lagring. Deponeringen på Langøya og i Brevik er regelrett dumping av avfallet til evig tid! Mao. rett og slett primitiv forsøpling av miljøet! Over 90 prosent av den giftige flygeasken er importert, og ikke vårt avfall, slik man kan forledes til å tro av artikkelforfatteren.

2. Selvfølgelig kan svovelsyren resirkuleres. For Kronos' øvrige fabrikker, som ligger innenfor EUs grenser, er pålagt rensing. At ledelsen på Kronos påstår at det blir for dyrt å frakte syren til Raudsand, er en usannhet. Det vil koste nøyaktig det samme som å transportere den til Brevik. Det er ikke sant at en blanding av svovelsyre og flygeaske nærmest er ufarlig. I tillegg blandes avfallsgipsen med øvrig giftig avfall i deponiet, og selv NOAHs ledelse frykter eksplosjoner i deponiet. Fra tidligere har vi opplevd både brann, røk og eksplosjoner.

3. Selvsagt er bedriften i fare, enhver bedrift som ikke evner å håndtere sitt avfall, er det. Loven er klar, forurenser må ordne sikker resirkulering og behandling av sitt avfall. Klarer de ikke dette, har de ikke livets rett. Å bare dumpe avfallet sitt i Telemark, under en by, til regning og risiko for tusenvis av naboer, bør alle i Fredrikstad forstå at ikke er en bærekraftig løsning.

4. Allerede i 1986 fikk Kronos Titan krav om å rense sitt giftige avfall. Det ble til og med avsatt mange millioner kroner til dette av våre skattepenger, samt at fabrikken fikk frist til 1990 på å ordne opp. Nå, nær 30 år senere, er Kronos fortsatt en stor forurenser som overlater sitt avfall til sine naboer. Dette må selvfølgelig nå ta slutt, vi er langt på overtid.

Det er trist at fabrikkens eier og ledelse ikke har større ambisjoner. Veldig trist for fabrikkens ansatte, som må slite med usikkerheten grunnet svake politikere og lite innovative ledere.

På tide at man i Fredrikstad står opp overfor bedriften, og er tydelige på at tiden på forsøpling av miljøet og sine naboer er over. Og det må kreves tiltak fra det offentlige, slik at Kronos Titan evner å investere i moderne renseanlegg. Videre tar i bruk moderne teknologi for å håndtere sitt giftige avfall.

Å bare skyve problemene over på sine naboer og senere generasjoner, kan man vel umulig være bekjent av – eller? Noen grad av stolthet finnes vel i Fredrikstad?

Jan Erik Parr

Deponimotstander

Brevik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags