Kristendommen består i RLE-faget – i hvert fall en stund?

– Kristendommen har lunkent blitt tålt i Ap, og menighetsarbeid, kirkebygging og kristne organisasjoner sjeldent oppmuntret som en positiv samfunnskraft, skriver Lino Lubiana.

– Kristendommen har lunkent blitt tålt i Ap, og menighetsarbeid, kirkebygging og kristne organisasjoner sjeldent oppmuntret som en positiv samfunnskraft, skriver Lino Lubiana.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lino Lubiana, KrF, i «debatten om K-en»: Vi får leve i håpet og la oss overraske av Gud og kanskje til og med av et fremtidig Ap.

DEL

Leserbrev 

Takk til Herman Midtsjø for fint innspill til debatt og til Madelene Leidland som bidrar til refleksjon om K for kristendom eller ikke K, i dette viktige kunnskapsfaget. Uenigheten ligger i om kristendommen i faget blir svekket eller ikke om K-en blir borte.

Min mening er at Aps landsmøte har til hensikt å ta vekk K-en for å svekke kristendommens plass i faget. K- en skal bort sier Aps landsmøte med begrunnelse i at man «vil utvikle religions- og livssynsfaget til et mer inkluderende fag.»

Det er vakkert å tro godt om andre, Madeléne Leidland, men begrepet «utvikle faget» indikerer en prosess og ikke en symbolsk fjerning av bokstaven K, en prosess der det i lys av Aps historie er rimelig å mene at man har til hensikt å svekke kunnskapen om kristentroen i faget, noe som i praksis fjerner oss fra egen kultur, historie, kunst, litteratur og språk.

Kristendommen har lunkent blitt tålt i Ap, og menighetsarbeid, kirkebygging og kristne organisasjoner sjeldent oppmuntret som en positiv samfunnskraft. Jeg syns Ap har mye god politikk, men jeg har ikke tillit til tanken om at de i RLE ønsker å opprettholde mengden god kunnskap om kristen tro.

Et fåtall allmennskolelærere kan svare på hvorfor vi tradisjonelt har søndag som helligdag i Norge og langt fra elevene. Faget er for svakt som kunnskapsfag om kristentro både i skole og lærerutdanning slik faget fremstår i dag.

Kristen kunnskap kan bli den viktigste medspiller i arbeidet mot ytterliggående høyrekrefter og ekstrem islam.

Et annet poeng er at om man fjerner K-en og beholder det samme kristenfaglige innholdet, som du, Leidland, tror, så får vi et manglende samsvar mellom fagets navn og dets innhold og det er å gi et uredelig signal, etter min mening. Vil Ap bare kamuflere innholdet ved å lage mindre samsvar mellom navn eller «overskrift» og innhold?

Om en skoleelev i sin stil gjør det samme, så får han dårlig karakter. Aps landsmøte er altfor flinke og redelige til bare å skape sprik mellom navn og innhold, så grunnen er åpenbart slik at man, etter god Ap-tradisjon, på sikt vil «utvikle» faget og gjøre at allmennkunnskapen hos den enkelte borger i mindre grad skal inneholde kunnskap om kristen tro.

Det kan Ap ha kortsiktig maktpolitisk nytte av, men det er uklokt i dag, siden kristen kunnskap kan bli den viktigste medspiller i arbeidet mot ytterliggående høyrekrefter og ekstrem islam.

Aps ledelse og 140 mot 160 stemte for å synliggjøre KRLE fagets kristne profil med å beholde K-en. Edvard Bull, en av partiets mest kirkekritiske ministere, snurrer nok et par runder i sin grav, han som ville drive vår kristne arv ut av alle samfunnsarenaer ikke minst fra skolen.

Partiet endres og det er nok nødvendig for de sosialistiske partiene er på vei nedover i Europa. Sovjet er borte, DDR og Jugoslavia – er borte og alle vårt lands «folkets hus» er borte, og nå sist har også Frankrikes sosialister tapt for høyrepopulister og sentrumspolitikeren Macron. Om ikke noe uventet skjer, så vinner Macron og god sentrumspolitikk valget i Frankrike.

Vel, slik jeg ser det, er det klokt og riktig å la K-en være, faget er inkluderende og vi får leve i håpet og la oss overraske av Gud og kanskje til og med av et fremtidig Ap.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags