Den splittende K-en

– Vi i Rød Ungdom satt hjemme og jublet da Arbeiderpartiet endelig tok til fornuften og gikk inn for å fjerne K-en, skriver Birk Arildssønn Blekken. Han mener K-en splitter, mens Herman Midtsjø mente den er viktig for religionsfaget i grunnskolen.

– Vi i Rød Ungdom satt hjemme og jublet da Arbeiderpartiet endelig tok til fornuften og gikk inn for å fjerne K-en, skriver Birk Arildssønn Blekken. Han mener K-en splitter, mens Herman Midtsjø mente den er viktig for religionsfaget i grunnskolen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Birk Arildssønn Blekken, Fredrikstad Rød Ungdom, svarer Herman Midtsjø, Østfold KrFU som skrev om «den viktige K-en» i religionsfaget KRLE.

DEL

Leserbrev 

Min far er arkeolog, og kan bekrefte at vår kultur er minst 6.000 år gammel. Den norske historien begynte lenge før innføringen av kristendommen på 1000-tallet, Midtsjø. Da syntes jeg det er rart at KrFU igjen snakker om viktigheten av å gi kristendommen større plass i RLE fordi det er en viktig del av den norske kulturarven. Skal vi ta med åsatro også? De gamle samiske religionene? ÅSKRLE? Alle disse er også en viktig del av vår kulturarv.

Hvem er egentlig dette «vi»-et? KRFU sier alltid at kristendommen er en viktig del av «vår» kulturarv, men er ikke de som har bebodd og som nå flytter til landet vårt, som kom og kommer fra helt andre bakgrunner og kulturer, en like stor del av det store norske «vi»-et? Jeg tror KRFU burde gå en ekstra runde med seg selv før de prøver å definere hva som er «vår» kulturarv.

Det er av det fellesskapet denne nasjonen er bygget, ikke på nedtegnelser fra livet til en mann i Midtøsten.

Som Midtsjø selv skrev; vi i Fredrikstad er et flerkulturelt samfunn. Vi har mange ulike kulturer og religioner i Norge, og da er det desto viktigere at vi alle kan møtes på skolen, i klasserommet, og i RLE timene, som likeverdige mennesker. Og da kan man ikke gi noen religioner forrang foran andre i skolen. For da sier man, hvor mye KrFU enn hater å innrømme det, at «vår» religion er viktigere. Vår kultur og våre verdier, Midtsjø, er bygget på demokratiske prinsipper og internasjonalt anerkjente etiske og moralske retningslinjer. Internasjonalt ratifiserte menneskerettigheter.

Vi lever i en verden hvor mye skjer. Av medier blir vi bombardert med bilder fra krigsområder i Midtøsten, og frykten for terrorisme er stor. Fremmedfrykten, frykten for de som kommer og deres religion, er stor. Og da er det utrolig viktig å vise at vi i Norge møter alle med den samme toleransen som vi burde forvente av alle andre.

Og da er det viktig at vi på skolen, den arenaen hvor alle barn og ungdommer møtes, uten stigmaer og hvor vi alle skal være like, lærer om våre kulturer, slik at vi kan forstå dem. Slik at vi kan respektere hverandre. Slik at vi alle kan bli en del av det norske fellesskapet.

Vi i Rød Ungdom satt hjemme og jublet da Arbeiderpartiet endelig tok til fornuften og gikk inn for dette forslaget om å fjerne K-en. Fordi vi har visst i en årrekke at det å sette en religion over andre bare avler hat som avler hat. Så enkelt er det. Derfor er det viktig at RLE-faget fokuserer på toleranse og forståelse, etikk og moral, ikke hvilken av religionene pampene i KrF sverger til.

Rød Ungdom er sikre på at vi i Norge ønsker et samfunn med åpenhet og toleranse, og da nytter ikke slike fåfengte kulturelitistiske meninger fra KrFU. Vi i Norge er stolte av vårt fellesskap, og det er av det fellesskapet denne nasjonen er bygget, ikke på nedtegnelser fra livet til en mann i Midtøsten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags