Ikke alle fortjener en ny sjanse

En vei inn, ingen vei ut av fengsel. Det prinsippet Viken  FpU ønsker å innføre for de farligste forbryterne.

En vei inn, ingen vei ut av fengsel. Det prinsippet Viken FpU ønsker å innføre for de farligste forbryterne. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Carl William Nordby, Viken FpU: – Det er faktisk slik at de farligste forbryterne ikke fortjener å komme ut i samfunnet igjen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge har vi alltid hatt troen på en rettsstat og et straffesystem som tar utgangspunkt i rehabilitering. At mennesker som har sonet sin straff og er klare for å komme tilbake til samfunnet får lov til det, er bra. Men det går en grense for hvem som fortjener en ny sjanse.

Slik loven er i dag er den lengste straffen noen kan dømmes til 21 års forvaring. Denne dommen tar utgangspunkt i at den dagen straffedømte ikke lenger er en fare for samfunnet skal han eller hun slippe ut, uansett hva slags forbrytelse som er begått.

Dette skaper et bilde av at uansett hva du gjør, skal du alltid få en ny sjanse. Det er en naiv tilnærming.

Hovedfokuset når vi fengsler forbrytere i Norge i dag, er rehabilitering. Men straff brukes også for å vise samfunnet at lovbrudd ikke er akseptabelt og for å skjerme samfunnet for forbrytere. Det burde ikke være slik at vi har et prinsipp som gjør at det er teoretisk mulig for terrorister og seriemordere å slippe ut i samfunnet igjen. Dette skaper et bilde av at uansett hva du gjør, skal du alltid få en ny sjanse. Det er en naiv tilnærming.

I dag er det i prinsippet slik at terrorister, seriemordere og mennesker som er dømt for grove overfallsvoldtekter kan slippe ut en dag. Det mener Viken FpU er feil.

Det er faktisk slik at de groveste forbryterne ikke fortjener å komme ut i samfunnet igjen. De har ikke bare ødelagt livet til den som er rammet av lovbruddene deres, men også for nær familie og andre pårørende. At de en dag skal risikere å se den som har gjort dette grove lovbruddet ute på åpen gate, mener Viken FpU er en påkjenning de skal slippe. Det burde være en selvfølge at samfunnet skal være skjermet for folk som har gjort de aller groveste lovbruddene. Uansett om lovbryteren tilsynelatende ikke er farlig lenger.

Viken FpU mener at domstolene burde gis muligheten til å dømme de groveste forbryterne til livstid i fengsel for å sørge for samfunnets sikkerhet og for å tydeliggjøre at grov kriminalitet ikke aksepteres i Norge. Ikke alle fortjener en ny sjanse.

Carl William Nordby

Politisk nestformann, Viken FpU

Viken

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.