Er Norge et demokrati eller et demokratisk diktatur?

Fra krigen i Libya i 2011. Norge deltok med sine krigsfly.

Fra krigen i Libya i 2011. Norge deltok med sine krigsfly. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Norge ville ikke kriget i Afghanistan, Irak og Libya hvis folket selv fikk bestemme, skriver Jan Elboth.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Spørsmålet i tittelen vil jeg komme tilbake til.  Kort innpå, Norge har i de siste 11 årene vært involvert i krig i Afghanistan, Irak og Libya. Med andre ord både politisk og militært. I februar/mars 2011 stilte et samla storting seg bak bombinga i Libye. Vi vet at bomber og droner har medført til at tusenvis av sivile folk i disse landene har mistet sitt hjem, arbeidsplass, infrastruktur, mat, vann. I klartekst det er stort sett ruiner igjen.

Disse folkene og tusenvis av andre er som alle vet på flukt til Europa. De fleste med ønske om et godt og trygt liv. Mange av dem kommer som vi vet til Norge.

I Syria er halve befolkningen på flukt.Over 100.000 er kommet til Europa. Flere tusen er underveis. En formoder at ca 200.000-300.000 er drepte. Dette er ikke bare tall, men tusenvis av skjebner.

Norge har vært medlem av NATO siden alliansen ble etablert i 1949. Å være medlem av NATO forplikter. Derfor har Norge vært involvert i krig i Afghanistan, Irak og Libya. Vi har i mange år hatt norske offiserer og spesialsoldater  i disse landene. Noen av dem kommer ikke tilbake til Norge fordi de ble drept i kamp. De kommer hjem i kister andre med psykiske og fysiske skader. Noen med alvorlige traumer som i noen tilfelle fører til at vedkommende ikke blir i stand å jobbe i det sivile liv. Med andre ord trygdet.

Lever vi et demokrati. Til det svarer jeg et helt klart nei.

I Europa er det kun Sveits som har et demokrati. Med andre ord der er det folkesuverenitet. I klartekst der er det velgeren som bestemmer. Noe annet er for meg uhørt. Som alle vet er  Sveits ikke i krig med Afghanistan, Irak eller Libya, men det er derimot vi i Norge. Dette koster de norske skattebetalerne flere hundre millioner. Nå som mange av dem nå kommer til Norge som flyktninger, må vi igjen  punge ut med flere hundre millioner. Forstå den som kan.

Helt hypotetisk hvis vi hadde hatt folkeavstemning i Norge om vi skal vi sende norske styrker til Afghanistan, Irak og Libya, formoder jeg at 90 prosent av den norske befolkningen ville stemt et klart nei.

Da ville verden blitt et tryggere og bedre sted for alle. Vi lever i 2015 en skulle tro at krig skulle ha gått ut på dato.  
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags