Gynkrefts aksjonsuke: Kjenn etter og få det undersøkt

Klart råd fra gynkreftforeningen: –  Kjenn etter og gå til legen når du merker at noe ikke er som det skal være. Be legen din om å gi deg en grundig undersøkelse. 

Klart råd fra gynkreftforeningen: – Kjenn etter og gå til legen når du merker at noe ikke er som det skal være. Be legen din om å gi deg en grundig undersøkelse.  Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Dessverre er det slik at en del kvinner går for lenge før de sjekker diffuse symptomer de går med, skriver Leder av Gynkreftforeningen i Østfold, Eva Kantor. Aksjonsuken har emneknagg #kjennetter2018.

DEL

Leserbrev 

Gynkreftforeningen ser med bekymring på at alt for mange kvinner går for lenge med symptomer i mage og underliv uten å få det undersøkt. Like bekymret er vi for at når disse kvinnene endelig kommer til lege, så kan de oppleve å møte en lege som ikke tar symptomene deres alvorlig nok og gir dem en grundig nok undersøkelse.

Oppfordringen er klar: Kjenn etter og gå til legen når du merker at noe ikke er som det skal være. Be legen din om å gi deg en grundig undersøkelse. 

Dessverre er det slik at en del kvinner går for lenge før de sjekker diffuse symptomer de går med, og mange leger er for sene med å sende disse kvinnene videre. For de fleste kreftformer er det slik at jo tidligere sykdommen oppdages, desto mindre omfattende blir behandlingen og sjansen for å bli varig frisk øker. Samtidig må vi være klar over at de fleste av plagene kvinner kan oppleve i underliv og mageregion slett ikke er kreft. Det er likevel viktig å få det undersøkt for å få det utelukket. 

Plager som må sjekkes

Kvinner som får blødninger etter overgangsalder må alltid få dette sjekket. Det bør ikke avvises som en normal plage etter overgangsalder, noe det også kan være. 

Unormal blødning bør alltid sjekkes, og det gjelder kvinner i alle aldre. Smerter og blødning etter samleie og unormal blødning mellom menstruasjonssyklusene bør også utredes av lege. Det samme gjelder kløe og sår som ikke vil gro rundt kjønnsleppene - slike plager må alltid undersøkes og skal ikke behandles med for eksempel kremer uten at kvinnen har blitt undesøkt. 

Screening er ingen garanti 

Symptomer, gjerne i kombinasjon med hverandre, som kan indikere en kreftsykdom er foruten blødninger, diffuse magesmerter, uforklarlig vekttap, endret avføringsmønster og en generell følelse av slapphet som ikke har vært der før.

Kvinner som kommer til legen sin med slike symptomer, bør forvente å få en gynekologisk undersøkelse, hvis nødvendig med ultralyd. Legen skal kjenne på magen, og foreta en vaginal undersøkelse. Det samme gjelder ved kløe, smerter og sårhet i ytre skjede. Er ikke fastlegen din komfortabel med å gjøre dette, skal du be om å bli henvist til en gynekolog. 

Selvtest 

Kristina Lindeman som er leder for Nasjonal kompetansetjeneste for gynekologisk onkologi ved Radiumhospitalet har lagd denne sjekklisten for Gynkreftforeningen, og vi oppfordrer alle til å dele denne. 

Har du ett eller flere av disse symptomene over tid bør du gå til lege og be om å få tatt en gynekologisk undersøkelse. 

- Blødninger fra skjeden utenom menstruasjon eller etter overgangsalder. 

- Smerter ved samleie. 

- Unormal tretthet over tid. 

- Oppblåst mage og diffuse symptomer i mageregionen.

-  Har du hatt problemer med å spise eller har du hatt en følelse av å bli unormalt raskt bli mett over tid. Lider du av manglende appetitt, halsbrann eller kvalme?

- Har du hatt problemer med hyppig vannlating, endret avføringsmønster eller ryggsmerter over tid?

- Sår eller kløe i eller rundt kjønnslepper eller i skjeden. 

Risikofaktorer 

Noen former for gynekologisk kreft inntreffer hyppigere hos kvinner som tilhører noen av risikogruppene under.  Tilhører du noen av disse, bør du være ekstra oppservant i forhold til symptomene over. 

- Vet du om noen i din nære familie har hatt kreft i eggstokker, bryst eller tykktarm?

- Har du høyt blodtrykk?

- Har du diabetes?

- Har du BMI over 30?

- Har du hatt brystkreft og går på hormonell behandling?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags