Ta imot Fredrikstads egen marsj 17. mai!

Soldater på scenen:  Bjørnar Spydevold og Hege Holmquist synger «Flåtens soldater» under oppsetningen i Gamlebyen i 2006 – omgitt av nettopp  flåtens soldater. Arkivfoto: Kent Inge Olsen

Soldater på scenen: Bjørnar Spydevold og Hege Holmquist synger «Flåtens soldater» under oppsetningen i Gamlebyen i 2006 – omgitt av nettopp flåtens soldater. Arkivfoto: Kent Inge Olsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Dette er en del av byens musikalske kulturskatt, en fantastisk fengende marsj som fortjener å bli brukt ofte, skriver Jørn Enger om «Flåtens soldater». I år får vi høre marsjen fra byoperetten med full korpsbesetning.

DEL

Kronikk 

I mange år har det vært et stort mysterium for meg hvorfor ikke ett – eller helst flere – av byens korps «dundrer» gjennom gatene på selveste 17. mai til tonene fra Fredrikstads egen marsj «Flåtens soldater», også kjent under navnet «Østfold regiments marsj». 

Dette er jo en del av byens musikalske kulturskatt, en fantastisk fengende og feiende marsj som fortjener å komme frem fra dvalen og bli brukt ofte. Og nå kommer den endelig for full musikk – med to av byens korps 17. mai 2018!

«Flåtens soldater» er opprinnelig en av klassikerne fra operetten Det hendte i Den gamle By. Marsjen fremføres i flere scener, og er breddfull av kraft, energi og optimisme. Ja, selv innbarkede pasifister kan risikere å bli i godt humør av å høre denne taktfaste hyllesten til de barske guttane i 4de Kong Frederiks hær – «Nordsjø’n pirater» som klatrer i rigg og rær.

I likhet med hele byoperetten har denne svært iørefallende sangen eller marsjen sin egen historie. Erik Madsen komponerte en rekke sanger til operettens uroppførelse på Phønix våren 1932 – til tekst av Christian B. Apenes og Sissi Apenes, blant dem «Flåtens soldater».

Ønsk den velkommen, for det er ikke mange marsjer som har en så spesiell historie!

I boka Inatt, i natt  (les omtale her) fortelles det om hvordan Gamlebyens kommandant Jens Meinich startet en offensiv for å gjøre festningsbyen mer kjent og hvordan dette inspirerte Christian B. til å lage en operette fra Gamlebyen på Tordenskiolds tid. Inntektene fra premièren på Phønix i april 1932 gikk til heving av «Stenbocken», Tordenskiolds «prise» eller bytte ute i Glomma et drøyt halvår senere.

Båndene mellom Apenes, Madsen og Meinich var åpenbart tette. For i 1933, året etter premièren, ble det laget en slags utvidet «avlegger» av «Flåtens soldater». Den ble til «Østfold regiments marsj». Musikken var stort sett den samme, men teksten ble omskrevet, og Erik Madsen komponerte et lengre forspill.

Han laget også et nytt arrangement for korps, og det kom ut et notehefte. På noteheftets første side ble det gjort oppmerksom på at marsjen var tilegnet oberst Jens Meinich – kommandant i Gamlebyen fra 1930 til 1937 og sjef for Østfold Infanteriregiment nr. 1 (IR 1), som hadde sin base i Fredrikstad.

Dermed levde denne marsjen videre i to varianter: Versjon 1 var «Flåtens soldater», fremført i sin opprinnelige form i alle de senere oppsetningene av byoperetten i Oslo og Fredrikstad – og tekstmessig knyttet til Tordenskiolds tid under Den store nordiske krig. Versjon 2 var «Østfold Regiments marsj», med et annet arrangement og med lett omskrevet tekst, som tar farvel med 1700-tallet og lander i 1930-årene som en hyllest til Østfold regiment nr. 1.

Det er interessant å sammenligne de to tekstene:

Original tekst til «Flåtens soldater» av Christian B. Apenes, 1932:

Hvem er det, hvem er det? Som med krutt og med jern.

Hvem er det, hvem er det? Er vårt fedrelands vern?

Flåtens soldater, 4de Kong Frederiks hær.

Nordsjø’ns pirater, klatrer i rigg og rær.

Står på fregattens dekk, fri og freidig, frisk og kjekk.

Volder Kongens arge fiender frykt og skrekk.

Flåtens soldater, 4de Kong Frederiks hær.

Friske krabater, barket av vind og vær.

Nordhavets raske gutt, liker seg godt bak jern og krutt.

Flagget på masten hilser ham med salutt.

Hører du, hører du, hør alarmen de slår.

Hvem er det, hvem er der, som til fanene går?

Flåtens soldater osv.

Tekst til «Østfold regiments marsj» av Christian B. Apenes, 1933:

(Åpning med kjenningssignal for Østfold regiment nr. 1)

Hører du, hører du, hør, signalet er kjent.

Hvad er der? Hvad er det? Det er vårt regiment.

Østfolds soldater. Gutter i Kongens klær

Friske krabater, hærdet av vind og vær.

Freidig vi går med sang, fremover sletta dagen lang.

Her hvor våre fedre også gikk en gang.

Østfolds soldater, gutter fra I.R. en.

Husk kamerater, Marstrand og Fredriksten.

Chef eller ny rekrutt, fremad for Norge Østfold-gutt!

Vår fane for fronten hilser vi med salutt.

I flere foredrag og i Fredriksstad Blad i fjor oppfordret jeg byens musikkorps til å spille denne flotte marsjen. Det må i den sammenheng understrekes at kong Frederik IVs Tambouravdeling af 1704 i lang tid har spilt en enkel fløyteversjon. Og heldigvis har også Kongelige Norske Marines Musikkkorps hatt marsjen på sitt repertoar. Korpset fremførte den blant annet under en konsert i kirken i Gamlebyen under byjubileet i fjor – med full besetning.

«Flåtens soldater» kan du finne på følgende steder:

  • YouTube: Kort utdrag (ett eneste refreng) med Bjørnar Spydevold og Hege Holmquist fra oppsetningen på Tøihusplassen i 2006.
  • «Syng med vårs!»-CD-ene: Full versjon med Bjørnar Spydevold og Hege Holmquist fra 2006.
  • «Fra arkivet»-CD: «Flåtens soldater» i flott versjon med Kringkastingsorkesteret under ledelse av Karsten Andersen (fra Fredrikstad) i NRKs Store Studio i 1967.

Men det var flere av oss som ville ha den i fullstendig versjon i 17. mai-toget 2018. Først ble foreningen «Byoperettens venner» stiftet i fjor høst. Så tok komponistens sønn Teddy Madsen kontakt med marinemusikken i Horten, som velvilligst stilte noter og fullt arrangement til rådighet.

Sammen med en annen ildsjel – Gunnar Sten Amundsen – sørget han for fart i sakene. Både Borge Musikkorps og Hauge Musikkorps fikk materialet, tok raskt opp hansken og tyvstartet med å spille marsjen i Fredrikstad 1. mai i år.

Og nå – 85 år etter at den ble laget – skal flere korps endelig «dundre» gjennom byens gater 17. mai med Fredrikstads egen marsj. Ønsk den velkommen, for det er ikke mange marsjer som har en så spesiell historie!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags