Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan vet Rødt om Fredrikstads innbyggere får de beste tjenestene?

Artikkelen er over 2 år gammel

Erlend Øverby, Høyre, svarer Hannah Berg, Rødt, i debatten om kvalitet på kommunale tjenester. – Høyre har best verktøy for å sikre gode tjenester, hevdet Øverby.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg tviler på om Hannah Berg har forstått mitt debattinnlegg om at Høyre har en større og bedre verktøykasse, for å sikre at Fredrikstad kommune leverer best mulig tjenester til sine innbyggere.

Jeg skriver ikke at velferdstjenester skal konkurranseutsettes. Jeg skriver at for å sikre at kommunen bruker sine ressurser til det beste for kommunens innbyggere, og for å sikre at de leverer de beste tjenestene, trenger de å sammenligne kvalitet og ytelse på de tjenester som tilbys med andre.

Det kan virke som om Hannah Berg i Rødt projiserer egne fordommer når hun leser om tiltak som kan føre til at innbyggerne i Fredrikstad får bedre tjenester, og automatisk tenker at det betyr konkurranseutsetting, og at det fører til dårligere tjenester for innbyggerne.

Det vil være rart om vi ikke setter krav til ytelsene hvis kommunen leverer tjenesten, men vil gjøre det hvis andre skal levere tjenesten?

Når Hanna Berg sier at: «Rødt mener at vi best kan lykkes med gode, sikre og kostnadseffektive tjenester om disse er utført av kommunen», så lurer jeg på hvordan hun skal sikre det, hvis hun ikke har noe å sammenligne med.

Målet til alle politiske partier bør være å sikre at kommunens ressurser brukes for å sikre at innbyggerne får gode, sikre og kostnadseffektive tjenester. Høyre er villige til å skaffe denne kunnskapen ved å sammenligne hva kommunen gjør med hva andre kan tilby. Høyre har en større verktøykasse enn Rødt, Høyre kan derfor sikre bedre kommunale tjenester til innbyggerne.

Det er et kjempeproblem at noen private aktører ikke har levert tjenester av en kvalitet og med en ytelse som forventet. Det er også uheldig at noen av de aktørene som leverer tjenester til kommunen trikser slik at de kan ta ut unormalt store utbytter. Derfor er det viktig med klare regler og rutiner for oppfølging når kommunen velger å la andre tilby tjenester til sine innbyggere.

Jeg er enig med Hanna Berg når hun sier at: «Et av de største utfordringene med å sette ut tjenester på anbud er at det må settes inn tiltak for kontroll av disse.» Jeg mener også at vi i større grad må kontrollere og sette like krav til alle som leverer tjenester til kommunens innbyggere, om dette er kommunen selv eller om det er private aktører. Det vil være rart om vi ikke setter krav til ytelsene hvis kommunen leverer tjenesten, men vil gjøre det hvis andre skal levere tjenesten? Hvis vi ikke setter krav, vil vi ikke ha fokus på hva som er det beste for tjenestemottagerne, og for dem som leverer disse tjenestene.

Fredrikstads innbyggere fortjener de beste tjenestene, jeg lurer på hvordan Rødt vet at Fredrikstads innbyggere får de absolutt beste tjenestene, hvis de ikke har noe å sammenligne med?

Kommentarer til denne saken