Gå til sidens hovedinnhold

Hvaler Sp: Nye Fredrikstad – vassgraut med mye sukker

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bestill FB+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold!

Hvaler er nå sammen med mange andre kommuner under et voldsomt press for å slå seg sammen til store regionkommuner som i følge regjeringa er eneste løsning for framtida. Det foreligger dokumenter som politikerne i Hvaler skal ta stilling til som grunnlag for et «Nye Fredrikstad»  hvor Hvaler og Råde inngår.

Her framkommer en blanding av påstander og ønsketenkning sammen med konkrete «forhandlingsløsninger» basert på frykten for konsekvensene hvis vi ikke gjør som regjeringa sier. Kommunereformen er i seg selv et sentraliseringsprosjekt for å gi mer makt til bysentra og legge grunnlaget for at  private næringsinteresser skal kunne få lettere tilgang til offentlige ressurser.

Tvang er ikke et alternativ og vil ikke bli aktuelt, verken i dagens eller neste stortingsperiode.

Ønske om økt privatisering av offentlige tjenester ligger bak som regjeringas langsiktige strategi.  Den kortsiktige strategien er å skape frykt for framtida.  Det gjør regjeringa ved å true med dårligere kommuneøkonomi for små og uvillige kommuner. Trusler og pisk virker best når man samtidig bruker gulrøtter.

De dokumentene vi nå skal ta stilling til er gulrøtter, eller kanskje helst grøt; en seig vassgraut med grove agner som er lesset på med smør, sukker og kanel, så alt skal kunne gli ned uten å sette seg fast i halsen.

Heldigvis har vi mange politikere på Hvaler som ser lenger fram og forbi regjeringas skremsler og nytale. Selvfølgelig er en innlemmelse i Fredrikstad et endelig farvel med Hvaler som et lokalstyrt samfunn. Kortsiktige sukringer og smør hjelper ikke når kommunen er borte og bare er en utkant i Fredrikstad.

Hvaler kommune er i dag et velfungerende samfunn på alle plan. Vi ligger stort sett på topp i alt vi kan måles på og folk er fornøyd og glade i kommunen sin. Dette vet politikerne også, og er derfor villige til å forsvare kommunen. I forrige valgkamp var alle partiene på Hvaler klare på at de vil stemme for at Hvaler skal bestå som egen kommune, med unntak av Høyre. Der var man mer delt.

Vi nærmer oss nå en avgjørelse, og i juni  bør vi kunne få et enstemmig NEI til Nye Fredrikstad.

Vi bør benytte anledningen allerede nå til å senke regjeringas ambisjoner. Tvang er ikke et alternativ og vil ikke bli aktuelt, verken i dagens eller neste stortingsperiode.

Da skal heller ikke vi la oss presse til kommunesammenslåing mot bedre vitende og vilje.

 

Kommentarer til denne saken