Gå til sidens hovedinnhold

Opp til Stortinget å avgjøre fylkeskommunenes skjebne

Artikkelen er over 4 år gammel

Dagens fylkeskommuner har ikke fremtiden foran seg, skriver Simen Nord, Høyre, og mener det er det eneste som er sikkert i saken om deres videre skjebne.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Østfold Høyres fylkestingsgruppe stemte for avtalen mellom Akershus, Østfold og Buskerud fylkeskommune om å danne Viken, et regionalt nivå som overtar for dagens fylkeskommuner, da saken ble behandlet i fylkestinget 7. desember.

Bakgrunnen for det er at et samlet storting har bedt oss om å komme opp med frivillige løsninger. Vi mener det vil være en styrke for Østfold om vi griper muligheten og går inn i dette basert på en fremforhandlet avtale. Den avtalen man har kommet frem til, er god for oss og gir et godt grunnlag for å bygge en sterk region.

Fylkesgrensen mot Akershus er upraktisk og ikke lenger noe naturlig skille. Ved å samle fylkene rundt Oslo har vi i tillegg alle muligheter til å ta en posisjon som den ledende regionen i landet. Med tre fylker sammen gir det oss muligheter til å håndtere de store utfordringene innen transport og næringsstruktur rundt hovedstaden, og kraft til å påvirke sentrale myndigheter.

Det gjør det også mulig å bygge opp et sterkt og kompetent fagmiljø som virkelig er rustet til å være i forkant når det gjelder næringsutvikling, som kjenner og kan tilrettelegge for næringslivets behov og med bredde til å knytte sammen de ulike kompetansemiljøene i regionen.

Avtalen om Viken legger til grunn at Østfold skal ha ansvaret for næring, plan og miljø. I tillegg skal fylkesmannen for regionen plasseres i Østfold. Dette ville gitt mange kompetansearbeidsplasser og er viktige utviklingsområder for oss.

Med den politiske plattformen som ligger i avtalen mener vi også at en ny region kunne tatt en førende rolle for å oppfylle våre forpliktelser innen klima og miljø. Det er derfor beklagelig at Ap, som har vært aktiv med i hele prosessen og som har ledet forhandlingene for Østfold, nå velger å hoppe av i siste sving og foreslå et urealistisk alternativ mot vårt nabofylkes tydelige ønske.

Med sprikende vedtak i fylkeskommunene er det nå opp til Stortinget å avgjøre fylkeskommunenes videre skjebne. At dagens fylkeskommuner ikke har fremtiden foran seg, er det eneste som er sikkert i det vi går inn i en slik prosess.

Les også

Østfold må vise muskler

 

Kommentarer til denne saken