Gå til sidens hovedinnhold

Vi på Hvaler er fornøyd med slik vi har det nå. Vi ønsker ikke å dempe våre forventninger om statlige overføringer.

Artikkelen er over 4 år gammel

Les Bjørn Tore Schulstad originale vri i debatten om kommunesammenslutning.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bor du ikke på Hvaler, bør du ta til takke med mindre i overføringer, for at vi skal få mer. Vi på Hvaler er fornøyd med slik vi har det nå. Vi ønsker ikke å dempe våre forventninger om statlige overføringer. Vi ønsker å opprettholde et bedre tjenestetilbud, og ser ikke behov for å kutte overføringer til oss.

Vi ønsker en bedre eldreomsorg enn i Fredrikstad, og det å ha mindre skoler selv om det koster mer. Vi ønsker oss flere offentlig stillinger, subsidiert av de utenfor kommunen. Vi ser ingen annen utvei enn at mangeårig skjevfordeling av offentlige midler må fortsette. Tanken slo meg brått at dette kanskje er for godt til å være sant. Tenk om dette ikke kommer til å vare, men det er vel bare meg.

Selvfølgelig har de fleste lyst til å fortsatt bære rundt på oss Hvaler-boere, og gi oss et betydelig ekstra beløp for å ville bo der det er flest soldager uansett vær. Takk til alle dere som ikke bor på Hvaler, og derved muliggjør at vi kan opprettholde vårt lille velferdssamfunn. Takk for at dere fortsetter med å gi oss mer av kaka til det offentlige Norge.

Tenk om denne leken ikke fortsetter... Da har vi kun to lovlige virkemidler: Økt eiendomsskatt kombinert med nedskjæringer i tjenestetilbudet. Det vil si å betale mer selv, og forvente mindre. Større usikkerhet for arbeidstagere, vanskeligere for barnefamilier å kunne etablere seg i kommunen. Vi sitter nå helt stille her ute på øyer, skjær og holmer, og holder pusten. Det er nå helt stille før stormen. Vi håper at ingen vil regne seg fram til hva en Hvaler-boer koster, for en som bor i Fredrikstad.

Ingen må forklare hemmeligheten, som gjør at vi kan slå oss på brystet og skryte av vår plassering på kommunebarometeret. Takk til dere som ønsker at vi skal være en liten kommune, som får godene. Ja takk, vi kan nyte godt av enda mer skjevdeling. Bare ikke ta fra oss råderetten og selvstyret til å kreve minimum opprettholdelse av eksisterende skjevfordeling.

Vær grei og gi oss mer rettigheter og bær våre plikter. Takk for at dere utenfor kommunen bygger videre på vår velferd, ved at dere får mindre når vi får mer per hode. Tusen takk fra oss som bor noen minutter ut fra sentrum på våre øyer, skjær og holmer. Vi gir noe tilbake; et tusen takk...  Det er tøft nok å være liten, skulle bare mangle at vi ikke får i pose og sekk. Takk for at dere bærer med oss videre...  Ikke tving oss til endring.

Kommentarer til denne saken