Gå til sidens hovedinnhold

Én kommune og to bysentra – det gir styrke

Artikkelen er over 4 år gammel

Ordførerne Jon-Ivar Nygård og Sindre Martinsen-Evje bør be om at Fredrikstad og Sarpsborg blir tvangssammenslått innen 2020, skriver Rolf M. Gjermundsen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg lar meg nok en gang fascinere av ordførerne Jon-Ivar Nygård og Sindre Martinsen Evje. I sitt siste innspill i media står de rørende tett sammen og forsikrer oss om at et enda sterkere samarbeid mellom Fredrikstad og Sarpsborg vil føre til uante utviklingsmuligheter for Nedre Glomma bare de der inne i Oslo forstår hva vi sier.

Vi skal stå så tett sammen at ingen i statsadministrasjonen vil forstå at vi er to selvstendige byer, men et stort regionalt område med strategisk beliggenhet for det aller meste. Ville Fredrikstad og Sarpsborg fått en helt annen tyngde og påvirkningskraft om vi i større grad hadde klart å fremstå som ett byområde, spør ordførerne retorisk. Svaret er selvsagt ja, men sammenslutning til en kommune er helt uaktuelt.

Forstå det den som kan.

For å sette riktig tyngde bak sine vyer om fremtidens Nedre Glomma bør ordførerne sende et felles brev til Jan Tore Sanner, og be om vedtak om tvangssammenslutning innen 2020. Vi vil være en, stor kommune, bør det stå i brevet. Det vil styrke arbeidet med arealplanlegging, næringsutvikling, kollektivtrafikk, helse- og eldreomsorg, barnevern, utdanning osv. osv. Med en, felles politisk og administrativ ledelse, vil vi på en mye mer effektiv måte kunne utvikle og styre regionen inn i fremtiden.

Vi ser for oss, bør det stå i brevet til statsråden, at vi innen 20 år har bygget et stort helsehus på Greåker for å oppfylle samhandlingsreformen og møte eldrebølgen, at vi har etablert en ny brannstasjon og en videregående skole i samme område, (vi regner med at fylkeskommunen er avviklet) og at vi vil ha vårt store kollektivknutepunkt med IC jernbane, buss og mulig lokalbane på Rolvsøy, hvor også det nye krysningspunktet over Glomma vil være. Vi vil styrke områdene mellom bydel Fredrikstad og bydel Sarpsborg på denne måten.

Vi trenger ikke en stor, firespors jernbanestasjon på Grønli i Fredrikstad for å utvikle denne bydelen, og vi skal ikke rasere historiske fornminner i bydel Sarpsborg, og fremfor alt; vi kan ikke tillate at den ønskede godstransport på bane skal gå gjennom de sentrale bydelene sør og nord i Nedre Glomma.

Alle slike ting bør med i brevet slik at statsråd Sanner forstår at det er klokt og fremtidsrettet å etablere en kommune i Nedre Glomma.

Hvis ordførerne ikke vil skrive et slikt brev ber jeg høfligst om at de gir oss fire gode grunner til at etablering av en kommune er en dårlig løsning.

Les også

Se femti år frem og veksten kommer på Rolvsøy

 

Kommentarer til denne saken