Gå til sidens hovedinnhold

Mona Vauger: Borge kjøpte selv sin posisjon for innbyggernes penger

Artikkelen er over 4 år gammel

Temperaturen øker markant i debatten om kommunesammenslutning for Hvaler idet det er én uke igjen til kommunestyrets møte. Her skyter Mona Vauger tilbake på Eivind Borge om hvem som kjøper seg politisk posisjon.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når ordfører Eivind Borge angriper meg som politiker og påstår at jeg vil selge Hvaler for posisjonere meg selv, ser jeg det som nødvendig å svare slik jeg nå gjør. Jeg vet at det er delte meninger i Hvaler-samfunnet om en sammenslåing med Fredrikstad. For meg kan det bety politisk selvmord å være den som til slutt vipper mot Fredrikstad.

Det Borge hevder er helt feil. Jeg har ingen agenda i forhold til egen posisjon. Det som virkelig betyr noe og som jeg brenner for hver dag, er fremtiden til innbyggerne på Hvaler. Mer kunnskap om nabokommunen vår og at Hvaler må finne løsninger for å kunne ivareta behovet for eldreomsorg i fremtiden, gjør at vi på Hvaler er nødt til å vurdere alle muligheter, selv om vi helst vil fortsette som egen kommune.

Jeg er overrasket over Borges utspill i avisen der han sier at jeg vil selge Hvaler for å sikre meg selv en politisk posisjon. På seg selv kjenner man kanskje andre, men her tar du helt feil ordfører Eivind Borge. I den sammenheng vet de fleste at under forhandlingene etter kommunevalget ga ordføreren Høyre et tilbud om å øke varaordførerlønnen mot at han selv skulle fortsette som ordfører.

Dette kostet 250.000 kroner, og måtte dekkes inn gjennom budsjettet.  For å finne penger til ordførerens tilbud til Høyre fremmet rådmannen forslag om å kutte i sjåførstillingen som betjener bilen til de eldre på Dypedalsåsen. På denne måten kjøpte ordføreren seg sin egen posisjon for innbyggernes penger.

Heldigvis var Hvaler Høyre reale nok til å takke nei til å øke varaordførerstillingen fordi de mente at det var viktigere at de eldre fikk sin sjåfør. Hvis vi skal snakke om å selge Hvaler, så er det nettopp det ordfører Eivind Borge har prøvd på gjennom sin tid som ordfører.

Gang på gang har vi lest oppslag i avisen der ordføreren vil selge Hvaler til store eiendomsaktører som ønsker å bygge ned vår skjærgård. Hvaler Frp setter privat eiendomsrett mye høyere enn allemannsretten og innbyggernes rett til å ferdes fritt og nyte vårt Hvaler. Ordførerens politikk er en mye større trussel mot det gode liv på Hvaler, enn at administrasjonen kan bli i Fredrikstad. 

Hvaler Arbeiderparti har valgt å sikre oss politisk gjennom en avtale der vi sammen med Fredrikstad Arbeiderparti har prioritert  det som er viktig for innbyggerne på Hvaler. Fylkesmannen kan tvinge oss til en sammenslutning uansett hva utfallet blir den 22. Har Hvaler-ordføreren og Hvaler Frp forberedt seg på dette?  Eller er det slik at ordføreren ikke har bekymringer for det fremtidige Hvaler?

Når den tid kommer vil det uansett ikke hvile på hans skuldre, fordi han har sagt at han skal gå av etter to år. Da er det enkelt å påstå at Hvaler klarer seg utmerket som egen kommune, uten å øke eiendomsskatten.

Kommentarer til denne saken