Gå til sidens hovedinnhold

Hvem i all verden kan tro at Fredrikstad er løsningen?

Artikkelen er over 4 år gammel

Leif Henry Gillersted avviser vurderingen fra Mona Vauger, Ap, om at økonomien gjør kommunesammenslutning mer aktuelt for Hvaler.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sitat fra Mona Vauger, Hvaler Arbeiderparti, i Fredriksstad Blad 10 juni: «Økonomien avgjør for Hvaler».

Hvem i all verden kan tro at redningen skulle være Fredrikstad som i siste totaloversikt over norske kommuner kom på ca 320.-plass, mens Hvaler havnet på 173.-plass? I tillegg sier Hvaler Arbeiderparti i sitt partiprogram at Hvaler skal bestå som en egen kommune!  Ifølge vanlige demokratiske prinsipper betyr dette at partiet skulle ha en viss forpliktelse til å følge sitt eget program, ikke minst i en såpass viktig avgjørelse.

Under folkemøtet i Hvaler rådhus la Vauger stor vekt på følgende «gode betingelser» som skulle være oppnådd under forhandlingene: Eldre omsorgen skal bli som før, skolestrukturen skal opprettholdes, og sist men ikke minst, boplikten skal opprettholdes.  Ingen må være så naive å tro, dersom det såkalte demokratiet fortsatt skal bestå, at disse løftene har noen som helst betydning etter at «storkommunen» har blitt et faktum. Hvalers befolkning representere isåfall under fem prosent av det totale folketallet. Politikere, tenk nøye på hvilket ansvar dere har, og hvilke verdier vi ikke under noen omstendighet må miste råderetten over.

De siste «fristelsene» fra Fredrikstad lover at Hvaler skal få midler til svømmebasseng, mens Hvalers varaordfører gikk ut i avisen med et skremmeskudd om et beregnet underskudd på 20 millioner i det kommende kommunebudsjettet, som ville måtte dekkes av øket eiendomsskatt?

Både 25 millioner til svømmebasseng og 20 millioner i foreløpig beregnet budsjettunderskudd synes som altfor lave tall i forhold til «salgsverdien» av Hvaler med sin særegenhet, natur og selvstendighet både for oss som bor her og de som elsker å besøke naturen her ute.

Det synes som at kommunens politikere, som ellers i landet, har latt seg skremme av Regjeringen og, ikke minst Jan Thore Sanners nitide skremselspropaganda og også direkte trusler.

Kommentarer til denne saken