Gå til sidens hovedinnhold

Det største svik i Hvalers historie, Mona Vauger

Artikkelen er over 4 år gammel

Er det slik at Mona Vauger velger å ofre hele Hvaler-samfunnet for å unngå å ha et felles standpunkt med Hvaler Frp og Eivind Borge, spør toppduoen i Hvaler Sp i dette svaret til Vauger, Ap.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis Hvaler Ap stemmer for å innlemme Hvaler i Fredrikstad, vil det være det største velgerlureri og svik i Hvalers historie. Hvaler Ap har programfestet at Hvaler skal bestå som egen kommune og gikk til valg på det.

Nå snakker vi ikke om å bryte «normale» valgløfter, men om en utsletting av et helt begrep; Hvaler kommune, som en identitetsmarkør, arbeidsgiver og ramme for alle aktiviteter på Hvaler.

Mona Vauger hevder det bare er økonomiske realiteter som tvinger oss. Slik kan bare den snakke som har slukt Regjeringens agn med både krok og søkke.

Regjeringen har forsøkt å presse og true med mange argumenter, men Stortinget nektet å godta det nye inntektssystemet for kommunene uten endringer, slik de heller ikke vil godta tvang overfor de kommunene som velger å fortsette alene. Det er bare noen få trofaste Høyre-folk rundt kommunalminister Sanner som ikke erkjenner at kommunereformen er en gedigen flopp.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet lover å styrke kommunesektoren med flere milliarder etter det kommende stortingsvalget når ny regjering er på plass, så hvordan kan Hvaler Ap bruke rene økonomiske argumenter? De slår jo bena under sitt eget partis (og for så vidt, de rød/grønnes) hovedprosjekt; å få kastet ut Høyre og Frp fra regjeringskontorene.

Virkeligheten er at det er et klart flertall mot storkommune i Hvaler. At mange er redde for at det likevel kan skje en gang i fremtiden er helt normalt, med tanke på den massive propagandaen. Kommuneøkonomien kan ingen vite noe kvalifisert om i et lengre perspektiv enn to til fire år.  Rammene vil bli endret i takt med utviklingen uansett og de reformene som partiet Høyre står bak er nesten uten unntak sentraliseringsprosjekter som vil måtte reverseres når folk ser hvor galt det bærer av sted.

Hvaler Frp har vært like tydelige som Hvaler Senterparti i sin motstand mot storkommune.

Det er påfallende at de to fra Hvaler Ap som nå har frontet sitt ja til storkommune, Paul Henriksen og Mona Vauger, også er de to som personlig utad gir tydeligst uttrykk for problemer med å stemme sammen med Frp på Hvaler i enhver sak. I Henriksens tid i kommunestyret var det jevnlige personlige gnisninger. Er det slik at Mona Vauger velger å ofre hele Hvaler-samfunnet for å unngå å ha et felles standpunkt med Hvaler Frp og Eivind Borge?

For Hvaler Senterparti vil det i såfall bety et endelig farvel med ethvert samarbeid med Arbeiderpartiet, men det ser kanskje Hvaler Ap som uviktig - i en fremtid hvor det politiske miljøet ikke lenger har bruk for lokale politikere fra Hvaler.

Kommentarer til denne saken