Gå til sidens hovedinnhold

Alvoret burde ført til ydmykhet fra Hvaler Ap

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvaler Ap må tåle at det blir kalt velgerlureri og svik i en så viktig sak, skriver Hans H Utgård, og oppsummerer sammenslutningssaken med stor glede for Hvaler og selvforskylt ubehag for Hvaler Ap.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så har Hvaler offisielt takket nei til en fremtid som bydel i Fredrikstad. Det bør feires, selv om vi nok fortsatt må stå på for å få Stortingets endelige velsignelse.

Helt siden kommunevalget har det vært klart at stemningen på Hvaler har vært for å fortsette som egen kommune. Derfor har debatt og engasjement vært noe tam, i visshet om at det var et solid flertall for egen kommune. Det var også bakgrunnen for at det aldri ble reist krav om egen folkeavstemming, siden resultatet var gitt.

Resultatet virket plutselig usikkert de siste ukene, etter at representanter fra Hvaler Arbeiderparti gikk ut i pressen og signaliserte at partiet kunne snu og stemme for en frivillig innlemmelse i Fredrikstad. Jeg har tillatt meg å minne Hvaler Arbeiderparti om at de har programfestet at de vil at Hvaler skal være egen kommune og at noe annet ville være å lure både velgerne og hele det politiske miljøet på Hvaler.

Når man er folkevalgt, er man valgt av folket. Ap-representanter er valgt av alle som stemte Ap på Hvaler ved siste valg, men i en så viktig sak påvirkes hele valget. Et annet standpunkt kunne gitt en annen sammensetning av kommunestyret.

Grunnlaget for valget er partiets valgprogram og det som partiet lover i valgkampen. Velger og representant inngår en pakt, hvor makt overføres under tillit, basert på dette programmet. Noe annet grunnlag for en kommunestyrerepresentant finnes ikke. Man er ikke valgt av partiet; man er folkevalgt.

Hvaler Arbeiderparti og særlig Mona Vauer har gjort en grundig og god jobb med de forhandlingene som er ført med Fredrikstad og Råde. Det er heller ikke noe merkelig at de har hatt samtaler med søsterpartier om en mulig fremtid som én stor kommune etter en eventuell tvangssammenslåing.

Problemene dukket først opp når noen i Hvaler Ap mente at man burde bryte valgløftet og gå for et ja til storkommune. På det tidspunktet burde ledelsen i Hvaler Ap ha satt foten ned og vist til valgprogrammet. Det ble ikke gjort.

I stedet ble det vist til et kommende medlemsmøte i Hvaler Ap. Det er flott med medlemsdemokrati, men det er altså ikke medlemmene i Hvaler Ap som har gitt makt til kommunestyrerepresentantene, men velgerne.

Heldigvis er det mange fornuftige folk i Hvaler Ap som fikk satt ting på plass, men den usikkerhet og alt ubehaget som denne saken må ha påført partiet og enkelte representanter er selvforskyldt.

I møtet den 22. juni tillot likevel Rolf Strand fra Hvaler Ap seg åpent å kritisere mine medieutspill i denne saken.

Å bryte velgerpakten og valgløfter er fullt mulig, men har konsekvenser.

Det er en kritikk jeg absolutt ikke føler meg truffet av, men jeg er likevel både svært skuffet og lei meg over den måten noen i Hvaler Ap har taklet denne saken. Det er direkte trist å se at selv drevne politikere har misforstått sin rolle som folkevalgt så fullstendig.

Det hender at politikere bryter valgløfter, både små og store. Denne saken er den aller største i nyere tid på Hvaler, og kan verken prates bort eller unnskyldes med at ting endrer seg. Å bryte velgerpakten og valgløfter er fullt mulig, men har konsekvenser.

Da må man tåle at det blir kalt velgerlureri og svik i en så viktig sak. Alvoret burde ført til en viss ydmykhet heller enn angrep på de som kaller en spade for en spade.

Kommentarer til denne saken