Uvettig pengebruk, ekstremt dårlige til å prioritere

– Forfallet ved Blå Grotte kan neppe være så dramatisk at det rettferdiggjør en slik voldsom pengebruk, skriver Andreassen om oppussingsbehovet som er beregnet til 36 millioner kroner.

– Forfallet ved Blå Grotte kan neppe være så dramatisk at det rettferdiggjør en slik voldsom pengebruk, skriver Andreassen om oppussingsbehovet som er beregnet til 36 millioner kroner.

Av

– Fredrikstads politikere må lære betydningen av verbet «å prioritere». Det er man ekstremt dårlige til i Fredrikstad, skriver Erik Andreassen.

DEL

Leserbrev 

Etter å ha tilbrakt noen tiår på denne planeten er det lite som overrasker lenger. Virkeligheten overgår hva enhver romanforfatter måtte finne på. Fredrikstad og Norge er jo stort sett forskånet for det meste, men vi har vårt også her i andedammen.

Ett eksempel blant mange: Hva skal man si når Fredrikstad kommune klarer å øke takstene for hjemmehjelp for dem som trenger det, og samtidig vedtar en oppussing av Blå Grotte for 36 millioner? En kommune med milliarder i gjeld vedtar stadig nye prosjekter, og samtidig skal de som har minst betale for gildet? Hva får i utgangspunktet fornuftige mennesker til å holde på sånn?

Det virker som om alle gode forslag mottas med takk. Det nytter ikke i lengden.

Nå skal det sies at det er et par år siden jeg var på Blå Grotte, men da var det ganske så strøkent der. Forfallet kan neppe være så dramatisk at det rettferdiggjør en slik voldsom pengebruk.

Det er selvsagt alltid mulig å øke skatter og avgifter. Eiendomsskatten, for eksempel. Skatt på bolig er forresten noe vi burde ta en debatt på her i landet. Å flytte skatt fra inntekt til bolig vil, ifølge flere anerkjente økonomer, gi et mer rettferdig skattesystem. Men en ensidig økning av eiendomsskatten vil ikke være rettferdig. Og jeg blir ikke overrasket om det er en slik økning det vurderes i rådhuset i Fredrikstad.

Å drive med politikk er å prioritere. Det verbet betyr å velge noe fremfor noe annet. Det er man ekstremt dårlige til i Fredrikstad. Det virker som om alle gode forslag mottas med takk. Det nytter ikke i lengden.

Fredrikstad kommune bør spørre seg selv om hva som er viktig for en offentlig virksomhet. I mitt enkle hode er det skole, helse, omsorg, barnehage. De store pengene må brukes på de viktige tingene. Så får det mindre viktige prioriteres deretter. Å fortsette i samme spor som nå og sende regningen til dem som har minst er uholdbart.

Fredrikstad er nylig kåret til landets mest attraktive by. Det er artig, og gratis ferge var et viktig element i kåringen. Jeg synes det er flott at folk kan reise med fergen uten å betale, men reagerer på ordet «gratis». Livet har lært meg at intet er gratis, det er alltid noen som betaler. I dette tilfellet er det byens skattebetalere. Men det er jo fint hvis noen tar ferge i stedet for å kjøre bil.

Et sidespor i den sammenheng: Det blir et paradoks at folk skal bruke bilen mindre, samtidig som det skal bygges nye veier slik at bilen kommer fortere frem. Og for å bygge disse veiene må det rives mange hus, og dette skjer i en by med stor tilflytting og mangel på boliger. Men det var et sidespor, og har lite å gjøre med at Fredrikstads politikere må lære betydningen av verbet «å prioritere».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags