Gå til sidens hovedinnhold

Ottesens omstilling

Truls Velgaard

Gruppeleder i Høyre

Fredrikstad

Artikkelen er over 3 år gammel

Truls Vegaard, Høyre, svarer Atle Ottesen, Ap, i debatten om effektivisering av kommunen: – Kutt i kostnader kan bare skje ved kutt i tjenester, har vært Ottesens monotone mantra i årevis.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiets gruppeleder er frustrert over å bli sett på som en bremsekloss i arbeidet med omstilling og forbedring av Fredrikstad kommune. Men bortsett fra å stemme ned ethvert forslag til forbedringstiltak fra opposisjonen, har Arbeiderpartiet og Atle Ottesen befattet seg fint lite med kommunal effektivisering de siste årene.

Agenda Kaupangs analyse av Fredrikstad kommune viser at vi kunne redusert kostnadene med 330 millioner kroner årlig bare innenfor omsorg og skole dersom vi hadde hatt samme driftsmodell som Drammen. I tillegg er det store innsparingsmuligheter også på mange andre områder. Hvorfor har ikke Arbeiderpartiet vært villige til å se på dette tidligere?

Bystyret i Fredrikstad har fast en større debatt om økonomi i juni og desember hvert år. Ved hver eneste økonomidebatt i denne valgperioden har Høyre - og de andre opposisjonspartiene - fremmet forslag om at kommunen bør iverksette tiltak for å redusere kostnadsnivået og få flere tjenester ut av hver skattekrone.

Senest i vårt felles budsjettforslag med Fremskrittspartiet for 2018 foreslo vi en rekke tiltak for å bedre kommunens drift. Blant annet gikk vi inn for at Fredrikstad systematisk skulle sammenligne seg med andre kommuner, for å få ideer til forbedring og effektivisering av kommunens drift; nettopp slik som rådmannen nå har iverksatt med hjelp fra Agenda Kaupang.

Vi foreslo også en rekke andre tiltak, blant annet et bredt interkommunalt innkjøpssamarbeid. Likledes gikk vi inn for å se på mulighetene for samarbeid med Sarpsborg eller andre bykommuner for eksempel på IT-området. Særlig i forhold til Sarpsborg vil det være interessant å vurdere samarbeid på nesten alle områder av kommunal drift.

Plutselig er Ap helt enig i at det er fullt mulig å få mere penger ut av hver skattekrone.

Men ingenting av dette gjorde inntrykk på Arbeiderpartiet. De brukte sitt flertall til å stemme ned alle deler av Høyres budsjettforslag. Arbeiderpartiet har brukt økt eiendomsskatt til å løse kommunens økonomiske problemer, i stedet for å lete etter muligheter for bedre drift. Derfor er Atle Ottesen selvfølgelig ikke overrasket over å bli kalt en bremsekloss i forbedringsarbeidet i Fredrikstad kommune. - Kutt i kostnader kan bare skje ved kutt i tjenester, har vært Ottesens monotone mantra i årevis.

Rapporten fra Agenda Kaupang stiller Arbeiderpartiet overfor en ny virkelighet. Plutselig er de helt enige i at det er fullt mulig å få mere penger ut av hver skattekrone. Nå ønsker Atle Ottesen å konkurrere med Høyre i omstillingsarbeidet. - Det er alltid nyttig å sammenligne oss med andre, skriver Ottesen. Høyre har ment det i årevis. Det er bare beklagelig at Arbeiderpartiet ikke har erkjent nødvendigheten av dette tidligere. 

Kommentarer til denne saken