Ap vil ikke ta budsjettansvar

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Truls Velgaard (H) mener Atle Ottesen (Ap) kommer med et pussig angrep: – Hvis Ottesen mener det han skriver, så ønsker Arbeiderpartiet at enhver overskridelse alltid skal dekkes inn innenfor samme seksjon. Alltid.

DEL

Leserbrev 

Arbeiderpartiet insisterer på at oppvekstseksjonen må ta kollektivt ansvar for en ekstraordinær engangskostnad i barnevernet på 7,7 millioner kroner. I et pussig angrep på Høyre forklarer gruppeleder Ottesen at budsjetter skal holdes, for enhver pris. Punktum. Partiet nekter å diskutere hvilke konsekvenser vedtaket har for brukere og ansatte. Her er det prinsippet om budsjettdisiplin som gjelder. I mine øyne betyr det fravær av budsjettansvar hos Arbeiderpartiet.

Jeg skal være den første til å forsvare budsjettdisiplin. Men i Norge anno 2017 er disiplin noe annet enn enveis diktat. Et budsjett er ikke et mål i seg selv. Budsjettet er et virkemiddel. Uten et nødvendig minimum av medvirkning og tilslutning hos de berørte får man aldri en effektiv budsjettdisiplin.

Hva har Arbeiderpartiet gjort for å sikre at det blant ledere og ansatte i hele oppvekstseksjonen er god forståelse for at man må gjøre smertefulle tiltak for å spare inn en ekstraordinær og uventet kostnad i barnevernet? Og ikke minst: Hva har man gjort for å sikre at brukere og foresatte skal forstå dette?

Hvis Ottesen mener det han skriver, så ønsker Arbeiderpartiet at enhver overskridelse alltid skal dekkes inn. Alltid. Og den skal dekkes inn innenfor den seksjonen hvor overskridelsen har oppstått. Alltid.

Det er naturligvis bekvemt. Da slipper vi som politikere å bry oss om konsekvensene. Uansett skal budsjettet bare holdes.

Høyre er uenig i denne logikken. Vi ønsker å ta en debatt om de faktiske konsekvensene av økonomiske vedtak. Derfor har vi ønsket å løfte debatten om budsjettinstramninger opp til bystyret.

Arbeiderpartiet har absolutt grunn til å bekymre seg for den økonomiske utviklingen i Fredrikstad kommune. Ikke på grunn av manglende inndekning av de 7,7 millionene, men fordi vi politikere generelt er ganske fraværende i økonomistyringen. Høyre er når som helst villig til å sette seg ned med Arbeiderpartiet for å endre på dette. I budsjettarbeidet for 2018 skal vi i fellesskap garantert kunne finne inndekning for de 7,7 millionene. Men det vil Arbeiderpartiet erfaringsmessig ikke. For det som gjelder er å styre etter budsjettet. Punktum. Og det får de av rådmannen. Punktum.

Truls Velgaard

Gruppeleder Høyre

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags