Svaret fra Velgaard holder ikke. Det er nøyaktig det samme som de sa i 2007

– Skattekutt betyr velferdskutt, fastslår Atle Ottesen i sitt innlegg.

– Skattekutt betyr velferdskutt, fastslår Atle Ottesen i sitt innlegg. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Høyre vil kjøre kommunen i grøfta. De har gjort det før – og de vil gjøre det igjen, skriver Atle Ottesen, Ap, i dette tilsvaret til Truls Velgaard, Høyre.

DEL

Leserbrev

Endelig har Høyres gruppeleder Truls Velgaard svart på et av mine spørsmål. Svarene bekrefter de påstandene jeg hadde i mitt innlegg. Nemlig at Høyre ikke vil svare konkret på hvordan de skal kutte tjenestene i kommunen for å kunne fjerne eiendomsskatten. En skatt de selv har økt i sine budsjetter denne perioden.

Retorikken fra Høyre er nøyaktig den samme som den var før valget i 2007. Eiendomsskatten skulle bort, tjenestene skulle bli bedre og ingen ansatte skulle miste jobben sin. Det skulle effektiviseres og privatiseres over en lav sko. Det endte med et pinlig mageplask. Eiendomsskatten gikk ned – det er riktig. Fondsmidler ble brukt til å dekke inn inntektsbortfallet – det fungerer en liten stund. Det førte selvfølgelig til underskudd. Det kan leses i kommunens årsrapporter fra den tiden.

Dette er altså Høyres økonomiske politikk. Agenda Kaupang sin rapport viser hvordan Fredrikstad kommune kan bruke pengene bedre for å få mer ut av hver krone – slik at vi kan gi gode tjenester også i framtiden. Men: Rapporten legger også opp til å videreføre eiendomsskatt. Mye av det som Agenda Kaupang anbefalte har vi allerede vedtatt i Fredrikstad kommune.

Vi blir stadig flere innbyggere i Fredrikstad, det er veldig bra – derfor må vi hele tiden forbedre oss for å kunne gi gode tjenester også i framtiden. Fredrikstad Høyre foreslår massive budsjettkutt for å kutte eiendomsskatt - det kommer i tillegg til Agenda Kaupangs anbefalinger. Skattekutt betyr velferdskutt.

Hver gang Fredrikstad Høyre lager budsjetter så legger de inn mulige effektiviseringsgevinster etter innfallsmetoden, og «bruker» disse pengene før de har kommet. Det vil føre til kutt i tjenestene. De foreslår å «omdisponere» innenfor rammen uten å fortelle hva som skal prioriteres bort – det henger ikke på greip.

Det er dette vi vil at Høyre skal svare på. Det henger ikke sammen. Hvordan skal det løses konkret? Men vi får ikke svar.

Velgaard nevner til stadighet det kommunale vaskeriet som et eksempel på dårlig økonomistyring. Arbeiderpartiet mener at dersom kommunen kan gjøre ting bedre og billigere selv, framfor å kjøpe tjenester, så skal vi gjøre det. Derfor valgte vi et kommunalt vaskeri - fordi det var bedre for Fredrikstad kommune.

Velgaard skriver at «Dessverre er Ap en effektiv brems på alt økonomisk forbedringsarbeid fra politisk hold». Det er en påstand som får stå for ham selv, og jeg stiller spørsmålstegn ved hvor han har vært de siste årene – og om har ikke har fått med seg det økonomiske forbedringsarbeidet som pågår hele tiden, vedtatt av politikerne?

Jeg vil igjen oppfordre Høyre til å konkretisere sin økonomiske politikk. Svaret fra Velgaard holder ikke. Det er nøyaktig det samme som de sa i 2007. Det var uansvarlig da, og resultatet vil bli akkurat det samme nå. Det trenger ikke Fredrikstad. Det i seg selv burde være et supert argument for å ikke stemme på et parti som vil kjøre kommunen i grøfta. De har gjort det før – og de vil gjøre det igjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags