Gå til sidens hovedinnhold

Hybler i Gamlebyen er et eventyrprosjekt fra Ap

Artikkelen er over 3 år gammel

Truls Velgaard, Fredrikstad Høyre: – Med klokkertro på kommunens evne til å løse ethvert problem planlegger Arbeiderpartiet nå å kaste seg inn på markedet for utleie av hybler.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med en kommuneøkonomi som skriker etter forbedring kaster Arbeiderpartiet seg nå ut i et potensielt nytt tapssluk: Utleie av studenthybler. Igjen står det millioner av kroner på spill, og regningen vil kunne komme i form av kutt i kommunale velferdstilbud eller økt eiendomsskatt.

Vi har de siste ukene sett at Arbeiderpartiets myte om at Fredrikstad kommune drives så økonomisk fornuftig har fått seg et grunnskudd. Riktignok finnes det sikkert også andre kommuner som drives like dårlig. Men sammenlignet med de beste er vi langt unna. En optimal drift ville kunne redusere det kommunale kostnadsnivået med flere hundre millioner kroner. Det kunne gitt rom for flere velferdsytelser samtidig som vi reduserer skattebelastningen på innbyggerne.

Det er ingenting som tyder på den enkelte ansatt i kommunen gjør noen dårlig jobb. Tvert imot skjer det et utstrakt forbedringsarbeid i Fredrikstad kommune. Både fra ledere og enkeltpersoner leveres det mye god innsats.

Men fra den politiske ledelsen skjer det lite for å forbedre økonomistyringen. Tvert imot går Arbeiderpartiet i gang med det ene tvilsomme prosjektet etter det andre. 40 millioner kroner til bygging av et tapsbringende kommunalt vaskeri er ett av mange eksempler. Det bør ikke forbause noen at vi gjør det langt dårligere enn de beste.

Nå skal kommunen inn på et helt nytt arbeidsområde: Utleie av studenthybler. Ved alle høyskoler og universitet er det opprettet studentsamskipnader. Det har vi også i Fredrikstad. En av deres hovedoppgaver er å sørge for at det finnes rimelig tilgang på studenthybler. Men for Fredrikstad Arbeiderparti er øyensynlig ikke studentsamskipnadens kompetanse tilstrekkelig. Med klokkertro på kommunens evne til å løse ethvert problem planlegger Arbeiderpartiet nå å kaste seg inn på markedet for utleie av hybler.

For noen uker siden initierte rådmannen et prosjekt for å bedre økonomistyringen i Fredrikstad kommune. Målet er å spare 130 millioner kroner i årlige kostnader. Det er nødvendig fordi kommunen ellers styrer mot en økonomisk krise. Det vi da trenger minst av alt er økonomiske eventyrprosjekter langt utenfor kommunens kompetanse.

Arbeiderpartiet sier at de gjør dette for å styrke aktiviteten i Gamlebyen. Det er flott; det ønsker Høyre også. Men hvis Ap virkelig mener det, så har Høyre en mye bedre oppskrift: Flytt en del av kommuneadministrasjonen – for eksempel seksjon for kultur, miljø og byutvikling – til Kaserna i Gamlebyen. Arbeidsplasser er bedre enn hybler. En slik flytting har heller ingen økonomisk risiko. Tvert imot. Da kan Arbeiderpartiet samtidig skrinlegge sine vidløftige og kostbare planer om å bygge et Rådhus 2 i Nygaardsgaten. Det ville være et etterlengtet bidrag fra Arbeiderpartiet til både å styrke Gamlebyen og også styrke kommuneøkonomien.

Kommentarer til denne saken