Gå til sidens hovedinnhold

Etterlyser seriøsitet fra Høyre i effektiviseringsdebatten

Artikkelen er over 3 år gammel

Atle Ottesen, Ap, til Truls Velgaard, Høyre: – Høyres gruppeleder kan gjerne snakke med fine ord om økonomisk fornuft, men partiet Høyre har ingen ting å slå seg på brystet med.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres gruppeleder Truls Velgaard angriper nok en gang Arbeiderpartiet og undertegnede i et leserinnlegg i avisen om effektivisering av kommunens drift. Det er interessant å registrere at Velgaard ikke har fått med seg at kommunen kontinuerlig arbeider for å få mer ut av hver krone. Jeg lurer på om Velgaard og jeg har vært på samme møter – det virker ikke sånn.

Jeg vil oppfordre Høyres gruppeleder til å lese posisjonspartienes budsjett og handlingsplan. Der vil han se at vi har inndekning for våre prioriteringer i motsetning til Høyre som foretar blinde kutt på over 400 millioner over en fireårsperiode for å kutte skatt og tar ut effektiviseringsgevinster allerede første år. Høyre budsjetterer med lavere sykefravær uten å sette av en eneste krone for å få det til. Det er en useriøs måte å drive økonomisk politikk på.

Vi kan ikke drive økonomisk politikk etter innfallsmetoden slik vi opplevde perioden 2007–2011 da Høyre satt ved roret i kommunen. Den gangen brukte de oppsparte midler til å finansiere kutt i eiendomsskatten. Det gikk frem til fondene var tomme. Kommunen gikk med underskudd etter det – frem til de rødgrønne igjen fikk flertall for sitt budsjett for 2011. Etter det har kommunen gått i overskudd – samtidig som vi har hatt, og har kontinuerlige effektiviseringsprosesser.

Agenda Kaupang-rapporten gir oss et godt grunnlag å jobbe videre sammen med administrasjonen og de ansatte i kommunen. Konsulentene fra Agenda Kaupang var tydelige på at de så at Fredrikstad kommune over lengre tid har jobbet godt med omstilling og effektiviseringstiltak. Da må Velgaard ha holdt seg for ørene.

Truls Velgaard kritiserer Arbeiderpartiet for at vi tar inn eiendomsskatt. Da er det greit å minne Høyres gruppeleder på at Høyre i sitt budsjettforslag for 2018 har nøyaktig samme eiendomsskatt for bolig som de kritiserte oss for i 2017. Vi har ikke gått til valg på å fjerne eiendomsskatten. Høyre sier at de er imot – da er det merkelig at de ikke klarer å legge frem et budsjett og handlingsplanforslag uten eiendomsskatt – selv ikke i opposisjon.

Høyres gruppeleder kan gjerne snakke med fine ord om økonomisk fornuft, men partiet Høyre har ingen ting å slå seg på brystet med. I mitt forrige innlegg etterlyste jeg et seriøst Fredrikstad Høyre. Det gjør jeg fortsatt.

Kommentarer til denne saken