Ap har sløst bort 45 mill. kroner

Truls Velgaard mener Fredrikstad Arbeiderparti, her ved ørdfører Jon-Ivar Nygård og gruppeleder Atle Ottesen, er påfallende avhengig av rådmannen i alle økonomisaker. Han mener partiet har et altfor ensidig fokus på å øke inntektene for å løse sine budsjettutfordringer.

Truls Velgaard mener Fredrikstad Arbeiderparti, her ved ørdfører Jon-Ivar Nygård og gruppeleder Atle Ottesen, er påfallende avhengig av rådmannen i alle økonomisaker. Han mener partiet har et altfor ensidig fokus på å øke inntektene for å løse sine budsjettutfordringer. Foto:

Av

Høyres Truls Velgaard mener Fredrikstad kommune burde skjerpet sine innkjøpsrutiner tre år tidligere – slik Høyre foreslo og Ap stemte imot.

DEL

Leserbrev

I formannskapet sist uke kunne rådmannen i Fredrikstad melde at arbeidet med å spare 15 millioner kroner på innkjøp inneværende år er i rute. Det er bra. Men spørsmålet blir: Hvorfor er ikke dette gjort tidligere? Høyre foreslo slike tiltak allerede i budsjettet for 2016, men ble avvist av Arbeiderpartiet. Var det blitt vedtatt dengang, kunne kommunen spart 60 millioner kroner denne fire-årsperioden. Dermed er 45 millioner sløst bort på dårlige innkjøpsrutner.

Det er gjennom budsjettet for 2019 at rådmannen er pålagt å spare inn 15 millioner kroner årlig ved bedre samordning av alle innkjøp i kommunen. Det betyr en gjennomsnittlig kostnadsreduksjon på alle innkjøp på omkring én prosent. Det er et ambisiøst, men realistisk mål. Høyre har videre gått inn for at vi må slå sammen våre innkjøpskontrakter med andre byer, for eksempel Sarpsborg og Halden. Da kunne vi antagelig spart ytterligere en prosent, kanskje nærmere to. Det ville gitt en sannsynlig gevinst for inneværende bystyreperiode på 100-150 millioner kroner.

Vi ønsker ikke å la eiendomsskatt finansiere dårlig kommunal drift.

Men Arbeiderpartiet har altså gang på gang stemt nei til dette forslaget fra Høyre. Gjennom hele bystyreperioden har de faktisk stemt nei til alle kostnadsforbedrende forslag fra Høyre og de fire andre opposisjonspartiene, Frp, KrF, Venstre og MDG.

Og faktisk var ikke engang forslaget om forbedring av innkjøsrutinene fra og med 2019 noe Arbeiderpartiet selv foreslo. Det var først da rådmannen fremmet det i sitt eget budsjett at det fikk Arbeiderpartiets støtte. Denne saken illustrerer ikke bare hvor påfallende avhengig Arbeiderpartiet er av rådmannen i alle økonomisaker. Den viser også at Arbeiderpartiet har et altfor ensidig fokus på å løse sine budsjettutfordringer på inntektssiden. Det er økt eiendomsskatt og økte statlige overføringer som skal bringe balanse i regnskapet - ikke et fokus på kostnadssiden og bedre bruk av de pengene vi allerede har.

Arbeiderpartiet har gjort mye bra for Fredrikstad i de 100 årene de har styrt. Men det har også etterhvert avleiret seg en del slagg i maskineriet. Høyre ønsker å gjøre Fredrikstad til innbyggernes kommune. Vi ønsker ikke å la eiendomsskatt finansiere dårlig kommunal drift.

Truls Velgaard

Høyres ordførerkandidat

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags