Luksusfellen Arena Fredrikstad

For dyrt: Sentrumspartiene i Fredrikstad vil satse på lokal breddeidrett og skolebarns fremtid fremfor Arena Fredrikstad som de mener blir altfor dyr. Fra venstre Henning Aall, Trond Svandal og Lino Lubiana.

For dyrt: Sentrumspartiene i Fredrikstad vil satse på lokal breddeidrett og skolebarns fremtid fremfor Arena Fredrikstad som de mener blir altfor dyr. Fra venstre Henning Aall, Trond Svandal og Lino Lubiana.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Arena Fredrikstad blir en gjøkunge i fremtidige Fredrikstad-budsjett. Barnas fremtid trues av lån og luksusfelle, skriver gruppelederne for de tre sentrumspartiene i Fredrikstad bystyre. De vil gå imot Arena Fredrikstad i torsdagens budsjettmøte.

DEL

Kronikk

Budsjett og økonomi handler om våre barns fremtid. Rådmannen blinker med alle røde lys for å bremse på en økonomi i galopp. I tillegg truer han med å øke eiendomsskatten hvis ansvarlige politikere ikke tar til vettet.

Det blir spennende å se hvor Høyre og Frp, samt sosialistisk side skal ta pengene fra, når de vil ha Arena Fredrikstad, men ikke tar nødvendige grep for omstilling og dertil tror at eiendomsskatten ikke må økes. Det må bli nye lån, lån og atter lån.

Vi i sentrum vil bremse denne store investeringen, og heller vri den over mot lokal breddeidrett og skolebarnas fremtid.

«Men ordfører – når skal vi betale gjelda da?» sa en fersk politiker høsten 2015. Under valget lovet vi å spørre om gjeld. Ingen vil si noe om når gjelda skal betales. Det er et ikke-tema. Det som betyr noe, er om vi kan betjene renter og små avdrag. Dette mener vi er uansvarlig.

Er det ungdommen som skal betale senere? Er dette en uansvarlig «det går så lenge vi styrer»-holdning? Låner vår generasjon penger, bør vi vel nedbetale selv, og ikke overlate det til neste generasjon.

«Unger og regninger først, så moro», sa en gubbe forleden. Han har et poeng.

Vi kan ikke bare fortsette å trekke kredittkortet.

La oss minne om at et sosialistisk Øst-Europa falt fordi man forsømte økonomien. Vi kan ikke bare fortsette å trekke kredittkortet. Kreditorene vil vekke oss med kraftfulle «ørefiker» enten de kommer fra en lokal bank, naboland, USA eller Kina. Om renta stiger bare litt, øker driftskostnadene betydelig. Ser ikke Høyre og Ap på folkeopplysningsprogrammet Luksusfellen? Det kan anbefales.

Vi i sentrum sier nei til Arena Fredrikstad. Det vil, koste Fredrikstad rundt en halv milliard i investeringer og driftskostnadene, bare for renter og avdrag, vil øke med 35 millioner årlig. Drift og vedlikehold er sammen med renter og avdrag en gjøkunge i budsjettet og vil ytterligere spise av det vi skal ha til nødvendig drift av kommunen.

Et budsjett som jo skal betale lærere, jordmødre, helsestasjoner og drift av sykehjem med mer. De årlige kostnadene med et nytt lån er nok til å drifte 70 hjelpepleierstillinger i hjemmesykepleien som i tillegg kan gi en etterlengtet kompetanseheving.                           

Ser ikke Høyre og Ap på folkeopplysnings- programmet Luksusfellen? Det kan anbefales.

Investeringen man vil satse på Arena er nok til flerbrukshaller på Begby, Trosvik, Lunde og Rød med mer. Det er Arena og næringslivet på Værste som bør vente, og ikke flere hundre skolebarn og foreldre i lokalsamfunn. Lunde har hatt samme gymsal siden 1974. 42 år har gått og mange gitte løfter er brutt. Nå skal Lunde avfeies med en liten gymsal.

Vi vil sammen med Fredrikstad idrettsråd, FRID, og lokale foreldre i FAU ha flerbrukshaller og oppussede skoler. Vi vil ikke være med på et gigantanlegg for de få, fordi det blir et pengesluk på bekostning av breddeidretten. Hva skal vi med en storstue når 14,1 prosent av barna ikke har penger til å betale kontingenten for fotballtrening, og langt mindre har muligheten for annet dyrt idrettsutstyr.

Venstre, MDG og KrF vil sammen med foreldre flest ha oppussede skoler og flerbrukshaller lokalt.

Vi vil ha helsestasjon for ungdom og studenter. Vi vil ha tre ekstra jordmødre og to ekstra helsesøstre. Vi vil ha åtte ekstra hjelpepleiere til avlastning for en sliten hjemmesykepleierstab.                                                                                                                           

Tiltaket «Hverdagsrehabilitering» bør startes nå. Det vil gi bedre livskvalitet for eldre. Vi vil ha gratis SFO for de dårligst stilte barna i byen. Og ikke minst må vi ta betydelige lokale løft for klima, miljø og velvære i et grønnere sentrum.

Eiendomsskatt er uønsket av oss i sentrumspartiene. Men byens enorme gjeld tvinger oss til å måtte ty til denne skatten for å kunne klare de nødvendige tjenester innen helse og skole. Vi i Venstre, MDG og KrF vil gi eiendomsskatten en mer sosial profil. Vi vil også ha en moderat omstilling der vi prioriterer mellom det nødvendige, det fornuftig og det mulige.

Men først av alt, la oss passe oss for luksusfella, og ikke brenne av alle penga til et gigantanlegg på Værste for eliten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags