Gå til sidens hovedinnhold

Grande problemer i Østfold – nå stemmer «ingen» på Venstre

Artikkelen er over 3 år gammel

Østfoldinger kan nok ofte oppfattes som trege og litt forsiktige, men de glemmer ikke så lett. Det får Venstre smertelig erfare ved inngangen til høstens valg.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om du skulle være i tvil: Stortingspolitikere har – som alle landets skolebarn – tatt sommerferie. De kommende ukene skal rikspolitikere løpe rundt på sommerlette (?) føtter og gjøre ting de både kan og ikke kan. For i høst er det stortingsvalg – og nå gjelder det å vise seg fra den folkelige side. Forrige uke, for eksempel, var Ap-leder Jonas Gahr Støre i Fredrikstad for å plukke sigarettsneiper sammen med «De gule kællane». Hakk i hæl, også i en noe uvanlig gul vest og på jakt etter både søppel og en mulig femte periode på Stortinget, fulgte partiveteran Svein Roald Hansen.

 

Og slik vil det fortsette i et jevnt sig frem mot valgdagen 11. september. Fredag har turen kommet til en som garantert ikke får noen lett valgkamp i Østfold: Trine Skei Grande skal se på sentrumsutviklingen i Fredrikstad og besøke de nye eierne på Rygge flyplass.

Det siste vil nok mange anse som noe av et paradoks, alternativt forsøk på å bote på skaden, etter det famøse utspillet i fjor mot flyselskapet som holdt liv i nettopp Rygge. «En gledelig bonus!», kalte Grande det faktum at Ryanair avviklet virksomheten på flyplassen som følge av den mye omtalte flypassasjeravgiften Stortinget innførte.

Etterpå har partiene kranglet om hvem som egentlig foreslo å innføre den omstridte avgiften. For veldig mange, spesielt i Østfold, vil flypassasjeravgiften likevel først og fremst bli forbundet med Venstre og partiets leder. Partiet gjør det svakt på alle meningsmålinger for tiden – og spesielt ille er det i Østfold. På Infacts måling for Fredriksstad Blad og de øvrige Amedia-avisene i Østfold, er partiet nær radert bort og får en oppslutning på skarve 2,6 prosent. Og desidert dårligst stilt er det i Nedre Glomma-regionen: I Sarpsborg og Fredrikstad svarer henholdsvis 0,6 prosent og 1,6 prosent at de ville stemt Venstre dersom det var stortingsvalg i morgen.

 

Østfoldinger kan nok ofte oppfattes som trege og litt forsiktige, men de glemmer ikke så lett. Det får Venstre og Trine Skei Grande smertelig erfare ved inngangen til høstens valg. Det er ikke mange sakene i rikspolitikken som virkelig har engasjert fylkets velgere de fire siste årene, men Rygges skjebne har satt følelsene i sving hos mange. I sosiale medier, leserbrevspalter og avisenes kommentarfelt har det til tider vært storm i kastene.

Det er fortsatt ti uker igjen til valget. Om ikke partileder Grande bruker dem særdeles godt, vil Østfold bli fylket hvor «ingen» stemmer Venstre 11. september.  

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.