FB-spaltist: Nå kommer den kunstige intelligensen for fullt. Dette betyr det for vårt lokale arbeidsliv

Adigo på Langhus, her representert ved teknisk sjef Øyvind Overskeid, har utviklet en robot som fotograferer hver eneste plante og sprøyter kun ugresset. Landbruksrobotene er samtidig mere skånsomme mot jorda, de kan gi bedre presisjon og dermed også mer effektiv drift.

Adigo på Langhus, her representert ved teknisk sjef Øyvind Overskeid, har utviklet en robot som fotograferer hver eneste plante og sprøyter kun ugresset. Landbruksrobotene er samtidig mere skånsomme mot jorda, de kan gi bedre presisjon og dermed også mer effektiv drift.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ifølge en ny rapport vil kunstig intelligens (AI) allerede innen 2020 skape flere jobber enn teknologien gjør overflødig, skriver Anders Johansen i Næringshagen Østfold i dette innlegget.

DEL

Kommentar

Det er i dag mange meninger om hvorvidt utviklingen av kunstig intelligens (AI) vil være en trussel for økt sysselsetting og at roboter skal ta jobbene våre. Blant annet har Tesla-gründer Elon Musk tidligere uttalt at løsningen på sikt kan bli at myndighetene må lønne personer som ikke lenger har arbeidsoppgaver å gå til.

Det er heldigvis nå flere nyere rapporter som ikke deler denne pessimismen. Ifølge en nylig rapport fra analyseselskapet Gartner vil AI allerede innen 2020 skape flere jobber enn teknologien gjør overflødig. Det vil først og fremst være helsevesenet, offentlig sektor og utdanningssektoren som opplever etterspørsel etter flere ansatte, mens produksjonssektoren vil fortsette å være skadelidende for automatiseringen.

Det er klart at AI har mange fordeler, som blant annet bedre produktivitet. Og innen produksjonssektoren vil det naturligvis kunne fjernes mange ensidige arbeidsoppgaver som direkte er skadelidende for folks helse. Dermed vil man kunne se positive effekter, som redusert sykefravær, frigjorte hoder som kan bidra med sin kompetanse til å videreutvikle selskaper og økt produksjon gjennom at man blir mere konkurransedyktig med hensyn på lavere produksjonskostnader.

Menneskelig intelligens og AI kan kombineres og komplementere hverandre. Dette vil blant annet endre hvordan ansatte vil kunne samarbeide med hverandre, ta beslutninger og får jobben gjort. Det vil medføre at man står vesentlig sterkere og vil kunne ha muligheten til å berike de ansattes jobber, ha muligheten til å gjøre gamle oppgaver på en ny måte og skape helt nye bransjer.

Roboter og personlige assistenter vil blant annet forandre mange bransjer de kommende årene. Datamaskiner og roboter er overlegne på mange områder, så derfor bør de også benyttes til det fulle. De vil dermed kunne bli til en god hjelp i mange jobber gjennom at de kan ta hånd om de rutinemessige og kjedelige oppgavene, og la de flinke hodene fokusere på det de synes er morsomt og verdiskapende.

En av våre bransjer som er langt fremme og flinke til å tilvenne seg å bruke den nye teknologien aktivt, er landbruket. Den er i toppsjiktet på flere områder knyttet til dette feltet. Renere mat uten giftige sprøytemidler er på full fremmarsj inn i markedet over store deler av verden. Det vil medføre et stort fortrinn for oss om Norge går i front på dette viktige feltet. Vi er her i tet på teknologien og Adigo på Langhus har utviklet en robot som fotograferer hver eneste plante og sprøyter kun ugresset. Landbruksrobotene er samtidig mere skånsomme mot jorda, de kan gi bedre presisjon og dermed også mer effektiv drift.

Et annet spennende selskap på feltet er Indre Østfold-selskapet Heatweed, som er Europas ledende maskinløsning for ugressbekjempelse med kun varmt vann i kombinasjon med avansert temperaturkontroll og sensorteknologi.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags