Både Høyre og Arbeiderpartiet har valgt å bruke en pott av sitt lokale valgkampbudsjett i Fredrikstad på å lage reklamevideo i år. Der Ap og ordfører Jon-Ivar Nygård har satset på nøkternt skryt av egne prestasjoner i en profesjonelt utformet animasjonsfilm, velger Truls Velgaard, leder i Fredrikstad Høyre, å gå for "Benny Hill"-humor med applaus på boks. Det siste må sies å være svært overraskende takter fra den kanten. Munterhet og glimt i øyet har vel ikke vært det lokale Høyrepartiets varemerke de siste årene.

Desto bedre, vil mange hevde, at noen våger å tilnærme seg den lokale valgkampen, i et så sterkt medium som levende bilder, med aktuell satire på det sittende rødgrønne maktapparatets bekostning. Jeg er enig, men det forutsetter at komikken treffer med sylskarp presisjon.

Humor er en svært vanskelig øvelse, ikke minst i et politisk landskap. Det fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre smertelig erfare i direktesendt valgdebatt på NRK nylig. Han forsøkte seg på en morsom kommentar om et punkt i Miljøpartiet De Grønnes valgprogram, men buklandet stygt. Primært på grunn av sitt eget fravær av komiske talenter.

Fredrikstad Høyre har brukt dyktige, lokale skuespillere, som i den første videoen er velsignet med et godt manus. Den revyaktige sketsjen blir heldigvis avsluttet med et aktuelt og seriøst politisk budskap. Totalinntrykket er godt, selv om det er en svakhet at Høyre har mer fokus på dårlige rødgrønne prestasjoner, enn å fortelle om sin egen politikk. Det blir spennende å se om de klarer å holde samme kvalitetsnivå i resten av videoserien.