Gå til sidens hovedinnhold

Ap-Jonas mistet 100.000 velgere på én måned

Artikkelen er over 4 år gammel

Det sviktet fatalt for Arbeiderpartiet i innspurten av valget. Den siste måneden mistet Jonas Gahr Støre hele 100.000 velgere, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dermed kan Erna Solberg fortsette som statsminister. Også de borgerlige partiene gikk tilbake, men det blir bare blåbær mot Ap-tilbakegangen på 3,4 prosentpoeng.

Senterpartiet ble valgets desiderte vinner. Partiet var riktignok fullmobilisert for et halvt år siden, så en viss tilbakegang under den intense valgkampen var ventet. Men Sp må måles mot 2013-valget. Resultatet er derfor en stor triumf for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. SV ble valgkampens vinner. Partiet var av mange dømt til nederlag, og SV vaket lenge rundt sperregrensen. Men SV klarte å spisse budskapet, og SV-leder Audun Lysbakken gjorde det i tillegg godt i flere TV-debatter. Det ga uttelling på valgdagen.

Statsminister Erna Solberg kunne vise til at ledigheten nå går ned, og veksten så smått tar seg opp. Ap-leder Jonas Gahr Støre kunne ikke lenger bruke økende ledighet som argument. Han måtte nøye seg med å peke på at andelen nordmenn i jobb lenge har vært synkende. Det er et budskap som er mye vanskeligere å selge. På flere målinger lå MDG an til å sikre regjeringsskifte. Dette poenget utnyttet Erna Solberg og Siv Jensen for å skremme velgere bort fra Ap. Mye tyder på at skremslene virket.

Frp fikk mindre regjeringsslitasje enn mange spådde. Frp har klart seg overraskende godt som førstereis i regjering. Erna Solberg har tillatt Siv Jensen & co. å få snakke med kløyvd tunge. Her har Frp lyktes. Det blir godtatt at Frp bare tar delvis ansvar for regjeringens politikk. Sylvi Listhaug (Frp) har vært ekspert i så måte. Ap har trolig tapt på å gå i strupen på hennes retorikk. Det skyldes at mange Ap-sympatisører på dette grunnlaget feilaktig har fått inntrykk av at Ap vil liberalisere innvandringspolitikken.

De siste 12 årene har Norge hatt regjeringer med solid støtte i Stortinget, først en rødgrønn flertallsregjering og så Erna Solbergs regjering med avklart støtte hos KrF og Venstre. I de neste fire årene blir det dessverre en uklar parlamentarisk situasjon. Nå må Erna Solberg bygge bru på skjøre pilarer.

Ap lå lenge an til å gjøre et svært godt valg, men i høst sviktet det fatalt. Ap mistet over 100.000 velgere den siste måneden. Det spesielle er at Jonas Gahr Støre i opposisjon gjør det betydelig dårligere enn de 30,8 prosentene som Jens Stoltenberg fikk da de rødgrønne etter åtte år tapte regjeringsmakten i 2013.

Det vil være naturlig at Ap nå foretar en grundig selvransakelse. Politikk, strategi og personlig fremtoning må analyseres. Ap-leder Jonas Gahr Støre må også gå i seg selv. Men personstrid er det siste Ap nå trenger. Når krybba er tom, bites hestene.

Kommentarer til denne saken