Gå til sidens hovedinnhold

Anita Vik – Fredrikstads viktigste politiker

Artikkelen er over 3 år gammel

I en by hvor Arbeiderpartiet de siste seks årene nærmest har kunnet gjøre som de vil med det aller meste i lokalpolitikken, har Anita Vik seilet opp som kanskje vår viktigste folkevalgte, skriver FBs Jon Jacobsen i denne kommentaren.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke fordi hun har spesielt stor innflytelse og gjennomslagskraft, det har hun nemlig ikke i en kommune hvor Ap mangler én plass i bystyret for å ha rent flertall og fikk 48,3 prosent av stemmene ved sist kommunevalg. Men fordi Fredrikstad-politikken trenger noen som tør å utfordre og korrigere det etablerte.

Onsdag kveld slo det omtrent gnister av Fremskrittsparti-politikeren i oppvekstutvalget, da det kun ble lagt opp til en muntlig orientering om en kostnadssmell på hele 7,5 millioner kroner i barnevernet. «Dette finner jeg meg ikke i. Det er snakk om nesten åtte millioner kroner, da kan vi ikke ha en muntlig orientering. Vi må ha dette skriftlig, som en sak med et saksnummer, slik at vi kan gjøre et vedtak. Vi er vel ansvarlige politikere», smalt det fra Vik.

Hun var spesielt kritisk til at oppvekstutvalget leder, Arbeiderpartiets Siri Martinsen, ikke sørget for at det ble lagt frem en skriftlig redegjørelse for politikerne. Det er en kritikk mange vil kunne identifisere seg med. Det skulle bare mangle om ikke byens folkevalgte tar situasjonen på største alvor og stiller administrasjonen alle nødvendige kritiske spørsmål. Er millionoverskridelsen i barnevernet håndtert godt nok på rådhuset – og har politikerne fått nødvendig informasjon raskt nok? Nei, mener Vik, som er tydelig på at alle sider av saken burde vært lagt frem for de folkevalgte langt tidligere i år.

Mange mener overskridelser i det offentlige altfor ofte blir glattet over eller i beste fall kun møtes med et skuldertrekk av dem som bestemmer (les: politikerne). Onsdag kveld viste Frp-politikeren at hun tar ombudsmannsrollen på alvor. Hun står opp og taler velgernes sak, samtidig som hun utfordrer makta.

De fleste forventet at Bjørnar Laabak ville etterlate et stort tomrom i Fredrikstad-politikken da han dro til Oslo for å bli statssekretær. Men de siste månedene har Anita Vik virkelig vokst i rollen som partiets nye gruppeleder i bystyret. I flere betente saker har hun hatt kritisk brodd mot både administrasjonen på rådhuset og posisjonen i bystyret. Deponisaken i Borge, situasjonen rundt romleiren og varslersaken er bare noen eksempler.

Der Høyres gruppeleder Truls Velgaard noen ganger kanskje kan bli for analytisk og saklig i opposisjonslederrollen, tør Anita Vik formulere seg tabloid og på en måte mange vil nikke gjenkjennende til. I en by hvor Arbeiderpartiet i realiteten kan bestemme det meste på kammerset, trenger vi dem begge to. Ikke minst en Anita vik med mer pondus og politisk tyngde enn hva vi har sett tidligere.

Kommentarer til denne saken