Gå til sidens hovedinnhold

Sneiper eller servering? Snart er valget ditt

Artikkelen er over 4 år gammel

Foretrekker du en statsminister som holder det rent og plukker opp sigarettsneiper – eller en som serverer hamburgere på papptallerken? Om fem uker er valget ditt.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så er valgkampen her igjen. Også kjent som dem fem-seks ukene annethvert år hvor politikerne kappes om å fremstå mest mulig folkelig. Da byttes dress og slips ut med tømmerhuggerskjorte og T-trøye.

Denne gang var Ap-Jonas kjappest ut av startblokkene. Allerede 23. juni inntok partilederen gågata for å plukke sigarettsneiper og gjøre det gullende rent – samtidig som han slo et slag for flere tilrettelagte arbeidsplasser for de svakeste gruppene. En viktig valgkampsak for partiet, fikk vi vite. Men Erna – i denne valgkampen solgt inn som «selve stjerna» av Høyre – svarte kjapt på tiltale. På julis første dag troppet hun opp på Glommafestivalen for å servere hamburgere fra papptallerkener, ledsaget av et budskap om viktigheten av dugnad og frivillighet.

Som man forstår: Det holder ikke lenger å stå under en partiparasoll på torvet og dele ut grillpølser og kulepenner til velgerne. Nå skal politikerne vise at de ER akkurat som folk flest. De skreddersydde partibudskapene skal selges inn av partitopper som ikke er redd i å ta i et tak der det måtte være. Derfor vil valgkampen 2017 til forveksling ligne en folkelighetskonkurranse. Hvem bør bli landets neste statsminister? Han som plukker søppel i gågata eller hun som serverer burgere på Dampskipsbrygga? Ingen oppgave er for simpel for den som vil bli landets mektigste person.

Før vi kommer til valgdagen 11. september skal det selvsagt også handle om det som virkelig betyr noe: Eldreomsorg, skole, bompenger, skatt, veier og innvandring. Hvor går skillelinjene mellom partiene og hvordan skal alle de fristende valgløftene finansieres? Alt dette er ting som opptar deg som leser. Det vet vi, basert på grundige undersøkelser. Ni av ti abonnenter av Fredriksstad Blad og de øvrige Amedia-avisene i landet er interessert i politikk – men vel å merke LOKAL politikk (Kilde: TNS Gallup). Derfor kan det fremstå som noe av et paradoks at langt flere i Fredrikstad benytter stemmeretten når det er stortingsvalg enn kommunevalg.

Kommentaren fortsetter under avstemningen.

 

Da Jon-Ivar Nygård og Ap sikret seg makten på rådhuset for to år siden, var valgdeltagelsen nede i skarve 53,5 prosent. Ved stortingsvalget to år tidligere var valgdeltagelsen 75,6 prosent. Historien viser at langt flere benytter seg av stemmeretten ved riks- enn lokalvalg. Slik har det vært siden andre verdenskrig.  

Her i Fredriksstad Blad gjør vi oss nå klare for noen intense valgkampuker. Om få dager vil vi presentere en rykende fersk meningsmåling fra Østfold. Amedia og FBs valgomat er også like rundt hjørnet, og vil forhåpentligvis være en nyttig guide for å finne frem i partifloraen. Dessuten blir det portrettintervjuer med kandidatene til Østfold-benken, direktesendte valgdueller på FBTV, debattstoff og selvsagt tradisjonell nyhetsformidling. Vi skal finne frem valgløftene fra fire år siden og se hva som er gjennomført og hva som ikke er gjennomført. Det aller meste av dette treffer midt i medias samfunnsoppdrag. Derfor har vi også bestemt at valgstoffet i hovedsak vil bli publisert åpent tilgjengelig på våre nettsider.

 

I en tid hvor partiene og politikerne skreddersyr sine valgkamputspill på en mer profesjonell måte enn noen gang tidligere og presenterer det i egne kanaler i sosiale medier – våger jeg påstanden at lokalmedias rolle i den norske valgkampen er viktigere enn noen gang. Rett og slett fordi noen må gjøre jobben med å analysere og undersøke de mange partifargede utspillene. Holder de mål eller ikke? Valgkampukene blir viktige for Fredriksstad Blad. Vi håper du tipser oss og gir innspill på saker du gjerne vil lese om. Vår journalistikk blir alltid bedre med lesernes drahjelp.

Ha en forhåpentligvis spennende valgkamp!

Kommentarer til denne saken