Gå til sidens hovedinnhold

– Terningen må få en pause, mener Morten Gjerløw Larsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Terningdebatten fortsetter: Morten Gjerløw Larsen leste debatten Atle Jensen lanserte i FB fredag om anmelderi og egenskrevet materiale kontra coverlåter. Her er hans innlegg.

For abonnenter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Problemet er nettopp terningen, mener jeg.

Jeg ser poenget til Atle Jensen, som også Odd René Andersen gjør. Men det er jo her problemet med terningen kommer. Mange Fredrikstad-folk rister allerede på hodet med tanke på terningen. Anmeldelser av forskjellig sort blir ikke skilt fra hverandre av den vanlige leser, og dermed heller ikke respektert. Hvordan skal folk forstå dette hvis man plutselig legger forskjellig utgangspunkt til grunn for en terning-anmeldelse? Dette er ikke mat for den vanlige avisleser, men for spesielt interesserte og for oss som driver med ting som blir «terningkastet», tror jeg.

For en tid tilbake fikk jeg en kommentar, da et amatør-teater i byen fikk femmer på terningen, og et helprofesjonelt musikkspill i Fredrikstad fikk fire. Helt oppriktig var det folk som sa følgende til meg: «Nå må det ha klikka for FB! De gir glade amatører bedre kritikk enn en stor og solid profesjonell oppsetning». Merk at det var altså ikke vi i teaterproduksjonen som fikk «skylda», men FB og anmelderen.

Terningen er nesten alltid misvisende og den blir aldri rettferdig, også fordi den rulles av en subjektiv hånd. Det kan handle om noe så enkelt som dagsformen til én person.

Og så må jeg si meg veldig enig med Alexander Hermansen. Underholdningsindustrien er veldig annerledes nå kontra for bare sju-åtte år siden. Å lage covershow idag er noe helt annet enn da man laget show for endel år siden og nærmest spilte til dans. I dag er covershowene godt kunstnerisk håndverk og på mange måter nyskapende,- men på en annen måte enn for eksempel revy.

Har grunnlaget for anmeldelse med terningkast hengt på her?

Jeg må si, på generelt grunnlag, at «du skal ikke tro du er noe» står meget sterkt i vår lille vakre by. Mange kaller det janteloven.

Jeg har vært på turné fra Kristiansand til Alta. Og det er kun én by i hele Norge jeg har opplevd at lokalpressen kritiserer og «skriver ned» sine egne kulturarbeidere: Og det er i Fredrikstad.

Jeg tror det hadde gagnet alle om terningen fikk, om ikke annet, en laaang pause.

Kommentarer til denne saken