Farvel til respekten på Kniple gård

Dagen derpå. Innsendt bilde

Dagen derpå. Innsendt bilde

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tønis T. Sørensen: – På Kniple sier vi farvel til respekten for det som har grodd opp før oss og som kunne bestått lenge etter oss. Farvel til respekt for naturmangfoldet og for nærmiljøet. Et spesielt farvel til ask og eik.

DEL

Leserbrev 

Christianslund-området har ikke hatt utfordringer med gråbein tidligere. Nå våknet man imidlertid opp på mandag i vinterferien med at ulven gikk berserk i en hage hvor noen av byens flotteste trær har fått vokse seg store i fred. En av de mest frodige biotopene ved en sterkt trafikkert vei er ødelagt. Det blir en grå vår på Kniple gård.

Eiendomsretten forstås, råderetten til å utvikle egen grunn forstås. Men at noen kjøper et klassisk hus med unike trær uten hjerte for å bevare historien er uforståelig. At vedkommende eiendomsbesitter ikke har omtanke for det øvrige habitatet som trærne skapte, er åpenbart.

At en lokalpolitiker med økonomiske muskler valser over demokratiske prosesser er skremmende, men det er vel tidstypisk at den som brauter seg mest brutalt fram får holde på lengst.

I en slik grønn lunge kunne mye positivt ha fått utfolde seg under taket av fantastiske løvtrær. Her kunne vært bydelshus, ungdomsklubb, barnehage, hytter i trærne og møteplass. Istedenfor valgte eier å kalle trærne et problem som nå er fjernet.

Kanskje skulle man sett gråbein luske. Tidspunktet valgt for å slå til, nå før hagen ble grønn igjen, og mens flest mulig var bortreist, var vel heller ingen tilfeldighet. At vi her i landet ikke har klart å opprette et selvfølgelig vern for våre eldste trær er svært beklagelig for framtidige generasjoner. Gevinsten ved å hugge ned et tre er ofte større enn gebyret for ulovlig trefelling. Imidlertid siteres Plan og bygningsetaten i Oslo (Aftenposten 7. mars 2018) at trær med omkrets på mer enn 90 centimeter én meter over bakken har status som vernet. Det er å håpe at alle kommuner makter å håndheve lignende regler, selv om det er på privat grunn. Trær kan beskjæres for å tilpasses helheten, de må ikke nødvendigvis drepes fordi en tilfeldig eier ønsker å kapitalisere på en tomt.

På Kniple sier vi farvel til respekten for det som har grodd opp før oss og som kunne bestått lenge etter oss. Farvel til respekt for naturmangfoldet. Farvel til respekten for nærmiljøet. En spesiell farvel til ask og eik. Mon tro hva gammellensmannen ville sagt om aremarkingen som kom til byen og lagde ødemark i hagen hans?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags